Scenaristička platforma Palunko

Palunko je scenaristički projekt Hrvatskog filmskog saveza pokrenut 2003. godine s ciljem osnaživanja domaće scenarističke scene.

Iako je pisanje scenarija obično početna točka u procesu stvaranja filma, to je ujedno i dio filmske proizvodnje koji najčešće ostaje skriven od očiju javnosti.

Mladi autori koji se žele baviti scenaristikom u Hrvatskoj najčešće ne znaju – otkuda početi. Zato je tu projekt Palunko koji kroz niz svojih programa želi pridonijeti vidljivosti domaće scenaristike i pomoći prije svega mladim autorima da saznaju sve što ih vezano za scenaristiku zanima.

Glavna aktivnost projekta Palunko je neformalna scenaristička edukacija. Na polju obrazovanja Palunko prvenstveno djeluje organizacijom početničkih i naprednih scenarističkih radionica, ostvarenih u suradnji s domaćim filmskim festivalima, te organiziranjem scenarističkih tribina, razgovora, natječaja…

Web stranice Palunko.org integralni su dio projekta Palunko pokrenut 2011. godine kao prve domaće stranice posvećene isključivo scenaristici. Osim vijesti o Palunkovim aktivnostima, ovdje se mogu pronaći informacije o međunarodnih natječajima, fondovima i radionicama za razvoj scenaristike, a posebna je pažnja posvećena i rasvjetljavanju i obradi raznih tema s područja scenaristike.

Djelatnost Palunka tekuće, 2020. godine, sufinancirana je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Dosadašnje potpore djelatnosti Palunka te izdavačkom potprojektu Napiši scenarij: Hrvatski audiovizualni centar; Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba; Društvo hrvatskih filmskih redatelja; Agencija za elektroničke medije.