Tiskana izdanja

Tiskana izdanja u sklopu projekta Napiši scenarij realiziraju se suradnjom Palunka i izdavačke djelatnosti Hrvatskog filmskog saveza i objedinjena su u ediciju pod nazivom Scenaristička biblioteka Palunko.

Prvi u nizu istoimeni je priručnik: ‘Napiši scenarij – osnove scenarističke teorije i prakse’ autorice dr. sc. Jasmine Kallay. Riječ je o prvom pravom hrvatskom scenarističkom priručniku, a uz ‘Scenarij – što i kako’ Branka Belana iz 1960. godine tek drugoj domaćoj knjizi o scenaristici uopće. Izdan je u studenom 2015. godine, a u samo nešto više od šest mjeseci prva je naklada rasprodana te je na Pulskom filmskom festivalu u srpnju 2016. promovirano drugo izdanje.

Ovaj priručnik sadrži detaljne osnove oblikovanja strukture radnje, karakterizacije likova, dijaloga i scenarističkih tehnika te praktične upute o formatiranju, pisanju i scenarističkim softverima, kao i savjete o pitchingu, plasmanu scenarija i uključivanju u profesionalnu scenarističku djelatnost.

“Napiši scenarij” analizira i objedinjuje sve vodeće teorijske pristupe u dugometražnoj igranoj scenaristici koji su se pojavili u posljednjih tridesetak godina (Roberta McKeeja, Syda Fielda i dr.), a posebnost knjige jest u tome što svu ovu teoriju primjenjuje na primjerima domaćih filmova te je time ujedno i poziv ka (ponovnom) gledanju i čitanju filmova kao što su Martin u oblacima, H-8…, Tri muškarca Melite Žganjer, Kauboji, Što je muškarac bez brkova, Broj 55, Sonja i bik, Ritam zločina, Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj, Tko pjeva zlo ne misli i brojni drugi. Uz dugometražni igrani film bavi se i scenaristikom u novim medijima (transmediji, web-serijama i videoigrama).

Iz medijskih objava izdvajamo intervjue s autoricom knjige na HRT-u i u Novostima, recenzije na Filmoskopu i u Zarezu, intervju s urednikom na FAK-u te osvrtima na Kulturpunktu (ovdje i ovdje).

Dostupnost: priručnik “Napiši scenarij” može se nabaviti u knjižarama i knjižnicama diljem Hrvatske, a može se kupiti, odnosno naručiti i u Hrvatskom filmskom savezu (Tuškanac 1, Zagreb / tel: 01 4848771 / iva.harandi@hfs.hr) svakog dana od 9 do 17 sati u uredu na prvom katu ili u večernjim satima na blagajni kina, koja se otvara sat vremena prije prve projekcije (raspored projekcija možete pronaći ovdje). Redovna cijena priručnika iznosi 140 kuna. (*Studentski popust na sva izdanja HFS-a iznosi 50%.)

Napiši scenarij _ 2017 cover