Napiši scenarij pomoću “Napiši scenarij” :)

11/11/2019

Napiši scenarij Palunko Jasmina Kallay

I na ovogodišnjem izdanju Interlibera možete pronaći Palunkov scenaristički priručnik Napiši scenarij, autorice dr. sc. Jasmine Kallay – zadnje primjerke druge naklade osigurajte si po posebnoj sajamskoj cijeni! Kao i druga izdanja Hrvatskog filmskog saveza dostupan je u paviljonu br. 6, gdje nas na svojem štandu ugošćuje izdavačka kuća Sandorf (štand 6D). Interliber traje od 12. do 17. studenog 2019.

Izdan 2015. godine, Napiši scenarij – osnove scenarističke teorije i prakse prvi je izvorni scenaristički priručnik u Hrvatskoj, a nakon Scenarija – što i kako Branka Belana iz 1960. tek je druga domaća publikacija o scenaristici uopće. Sadrži detaljne osnove oblikovanja strukture radnje, karakterizacije likova, dijaloga i scenarističkih tehnika te praktične upute o formatiranju, pisanju i scenarističkim softverima, kao i savjete o pitchingu, plasmanu scenarija i uključivanju u scenarističku branšu.

Na više od 150 stranica autorica analizira i objedinjuje sve vodeće teorijske pristupe u dugometražnoj igranoj scenaristici koji su se pojavili u svijetu filmske dramaturgije u posljednjih tridesetak godina, a posebnost knjige jest u tome što svu ovu teoriju primjenjuje na primjerima domaćih filmova te je time ujedno i poziv ka (ponovnom) gledanju i čitanju filmova kao što su Martin u oblacima, H-8…, Tri muškarca Melite Žganjer, Kauboji, Što je muškarac bez brkova, Broj 55, Sonja i bik, Ritam zločina, Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj, Tko pjeva zlo ne misli i brojni drugi. Također, uz dugometražni igrani film bavi se i scenaristikom u novim medijima (transmediji, web-serijama i videoigrama).

Prva naklada bila je rasprodana u manje od sedam mjeseci te smo u 2016. tiskali drugu, koja je bila promovirana na Pulskom filmskom festivalu u sklopu zajedničkog industrijskog programa posvećenog scenaristici. Iz medijskih objava izdvajamo intervjue s autoricom knjige na HRT-u i u Novostima, recenzije na Filmoskopu i u Zarezu, intervju s urednikom na FAK-u te osvrtima na Kulturpunktu (ovdje i ovdje).

Redovna cijena priručnika Napiši scenarij iznosi 140, a tijekom Interlibera dostupan je za samo 90 kuna.

Uz Napiši scenarij, na Interliberu preporučamo i zanimljive novitete u izdanju HFS-a: Filmska gramatika videoigara: Modaliteti vizualnog izlaganja novih medija Ilije Barišića, Filmska lutka: Estetika, žanrovske konvencije i hibridiziranje u modernoj animaciji Midhata Ajanovića ili Do posljednjeg daha – Hrvatski film: djela, autori, filmolozi Petra Krelje.

“Zahvaljujući ovoj knjizi, Hrvatska je napokon dobila polazišnu točku za sve one koji se žele baviti pisanjem scenarija, a za to treba aplaudirati autorici, uredniku, ali i financijerima koji su prepoznali iznimnu vrijednost ovog projekta.”
(Sven Mikulec, FAK)
“(...) i dalje zvoni porazno stanje scenaristike, o kojem, međutim, postoji stanoviti stupanj svijesti – usavršavanja na Palunkovim i drugim međunarodnim radionicama, dobra prodaja knjige Napiši scenarij, kao i povremena izdanja rijetkih uzornih primjera domaćih scenarija pokazatelji su nade u bolje sutra u kojem se taj zanat neće niti mistificirati niti isključivo prepuštati redateljima i popularnim književnicima s kojima prijateljuju.” 
(Silvestar Mileta, Kulturpunkt)
“Napiši scenarij je, ukratko rečeno, prijeko potrebno štivo za domaće prilike, knjiga koja samo može pomoći sadašnjim i budućim scenaristima – konačno na jednom mjestu mogu pronaći osnovne upute kako napisati i u konačnici uspješno plasirati scenarij. Možda će upravo zahvaljujući priručniku Jasmine Kallay u skoroj budućnosti nastati više kvalitetnih scenarija, odnosno filmova?” 
(Miroslav Cmuk, Zarez)