Ostvarite svoja ‘mala prava’

20/8/2019

Sharon McCutcheon Unsplash

Drugi godišnji rok za dostavu podataka HDS ZAMP-u za isplate autorskih naknada za prava javnog priopćavanja (tzv. mala prava) naplaćenih u polugodišnjem razdoblju te isplata naknada s osnove sustava privatnog kopiranja istječe 15. listopada te se odnosi na naknade prikupljene u prvih šest mjeseci 2019. godine.

Sredstva ostvarena preko malih prava za scenariste prikuplja Društvo hrvatskih filmskih redatelja, putem mehanizma kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava za autore audiovizualnih djela i filmske producente, a sukladno odobrenju Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH te Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, kao i Sporazuma o suradnji na području kolektivnog ostvarivanja audiovizualnih prava s Hrvatskom udrugom producenata (HRUP) i Hrvatskom udrugom filmskih snimatelja (HFS).

Detaljan postupak kojim scenarist/ica DHFR-u može dati punomoć za zastupanje, na temelju koje može ostvariti isplate naknada za svoja emitirana i javno distribuirana djela, može se pronaći ovdje, a dodatne informacije dostupne su na stranicama ZAMP-a.

Bitno je napomenuti da se, od 2015., kao minimalni iznos neto svote za isplatu autorskih naknada određuje iznos od 100 kuna, čime se smanjuju troškovi distribucije, a autorima će prikupljeni iznos biti isplaćen u narednim obračunskim razdobljima s prijeđenih 100 kuna neto. No, na zahtjev autora, specifikacija može biti poslana i isplata provedena i s manjim iznosom, no potrebno je prethodno pismeni zahtjev uputiti na Odjel članstva pri ZAMP-u.

Izvori: DHFR, HDS ZAMP / Foto: Sharon McCutcheon on Unsplash