Aleksandar Hemon scenarist novog “Matrixa”

26/8/2019

Aleksandar Hemon photo by Phil Dembinski Columbia College Chicago

Bosanskohercegovačko-američki književnik Aleksandar Hemon supotpisat će scenarij četvrtog nastavka serijala Matrix, s redateljicom i scenaristicom Lanom Wachowski i koscenaristom Davidom Mitchellom. S Mitchellom su Wachowskijeve prethodno radile na ekranizaciji njegova SF romana Atlas oblaka, a zajedno s Hemonom pisale su posljednju epizodu prve sezone serije Sense8 te je bio scenaristički konzultant i na drugoj sezoni. Kao filmskome scenaristu Hemonu je u portfoliju i Otok ljubavi Jasmile Žbanić.

Hemon je rođen u Sarajevu 1964. Godine 1992. zatječe se u Americi na višemjesečnom putovanju, kada počinje rat u Bosni i Hercegovini te ostaje u Chicagu, gdje i danas živi i radi. Aktivno je počeo pisati sredinom 90-ih te su mu najpoznatiji romani Pitanje Bruna, Čovjek bez prošlosti, Projekt Lazarus i Knjiga mojih života. Dobitnik je prestižne američke MacArthur Fellowship stipendije (2004.), predavao je na Sveučilištu North Texas, Sveučilištu Illinois u Champaignu, Sveučilištu Northwestern, Sveučilištu New York i Sveučilištu Chicago, a tekstovi su mu objavljivani u The New Yorkeru, Esquireu, New York Timesu i dr.

Novi Matrix u kinima bi se mogao očekivati 2021. i prvi je koji će Lana Wachowski samostalno režirati. Hoće li Hemon i Mitchell uspjeti doprinijeti boljoj priči negoli je bio slučaj s drugim i trećim nastavkom, ostaje za vidjeti…

Foto: Phil Dembinski, Columbia College Chicago