Zagreb Film Festival: Moj prvi scenarij

6/6/2019

ZFF 2018 foto Julien Duval

Zagreb Film Festival otvorio je prijave za sudjelovanje na radionici za razvoj scenarija Moj prvi scenarij. Radionica je namijenjena filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film. Rok prijave je 19. srpnja 2019. 

Od pristiglih prijava bit će odabrano ukupno šest sudionika/ca radionice: dvoje iz Hrvatske, četvero iz Europe, uključujući sudionike/ce iz članica potprograma Media (Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Turska). Radionica će trajati pet dana, a održat će se tijekom 17. izdanja Zagreb Film Festivala koji ove godine traje od 7. do 17. studenog 2019.

Cilj je radionice pomoći mladim scenaristima u izradi scenarija za prvi dugometražni igrani film, uz vodstvo dvojice script doctora, iskusnih scenarista i/ili redatelja. Uz intenzivan program praktičnoga rada s naglaskom na grupnom radu i na rješavanju problematičnih dijelova, u opuštenoj radnoj atmosferi mladim će se kolegama nastojati pomoći da što uspješnije dovrše svoje scenarističke radove.

Radionica Moj prvi scenarij prvi je put predstavljena u sklopu programa Industrija koji okuplja praktične i edukativne sadržaje, na jubilarnom 10. Zagreb Film Festivalu 2012. godine, i otad je sastavni dio repertoara Industrije. Radionicu suorganiziraju ZFF i Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) s ciljem praktične potpore mladim filmskim profesionalcima kroz intenzivni aktivni individualni rad na vlastitom scenarističkom projektu pod mentorskom palicom iskusnih scenarista, te da na što direktniji i konkretniji način podrže njihove debitantske dugometražne filmske projekte.

Tijekom prethodnih sedam izdanja radionice sudjelovalo je ukupno 42 projekta iz različitih europskih država, od čega 15 hrvatskih autora/ica s projektima koji su na sigurnom putu prema realizaciji. Do sada su u sklopu programa Zagreb Film Festivala prikazana dva filma razvijana na radionici Moj prvi scenarij; Žaba Elmira Jukića na 15. ZFF-u, te Teret Ognjena Glavonića koji je nakon svjetske premijere u sklopu programa Directors’ Fortnight filmskog festivala u Cannesu osvojio glavnu nagradu na 16. ZFF-u. Ove godine s nestrpljenjem se iščekuje Dnevnik Diane Budisavljević redateljice i scenaristice Dane Budisavljević i koscenaristice Jelene Paljan koji će ostvariti svoju domaću premijeru na Pulskom filmskom festivalu te Zbornica Sonje Tarokić koja je trenutno u fazi postprodukcije.

Radionica je besplatna za sve polaznike. Stranim polaznicima bit će osiguran smještaj i putni troškovi. Zainteresirani kandidati trebaju poslati prijavu koja će uključivati:

1. kratak životopis s osobnim podacima
2. sinopsis
3. scenarij ili treatment + minimalno tri razrađene scene 

Kandidati iz drugih država svoje prijave šalju na engleskom jeziku. Projekti iz Hrvatske mogu se prijaviti na hrvatskom jeziku, no u slučaju odabira, autori projekta trebaju pripremiti engleski prijevod do početka listopada. 

Rok prijave je 19. srpnja 2019, a prijave se šalju e-mail inja@zagrebfilmfestival.com. Rezultati natječaja bit će objavljeni krajem rujna 2019. godine.

Izvor: ZFF