“Trešnje” najbolji scenarij Dana hrvatskog filma

19/6/2019

Trešnje Dubravka Turić Jelena Paljan

Ceremonijom dodjele nagrada sinoć su na platou iznad Kina Tuškanac zaključeni 28. Dani hrvatskog filma. Nagradu za najbolji scenarij osvojila je Jelena Paljan za kratkometražni igrani film Trešnje redateljice Dubravke Turić, nastao u produkciji kuće Kinematograf kao dio omnibusa Duboki rezovi.

Glavni, stručni žiri djelovao je u sastavu Jasna Zastavniković, Filip Tot i Mia Melcher, a svoju je nagradu Paljan obrazložio time što je “sigurnom rukom ispričala zaokruženu cjelinu (što je u današnjim danima rijetko) koja nas vodi kroz dječje oči i malu sredinu u priču veću od života te time daje odličnu podlogu za isto takav film.”

Kratki rezovi osvojili su ujedno i nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara u kategoriji igranog filma, dok je Grand Prix 28. Dana pripao dokumentarnom filmu Srbenka Nebojše Slijepčevića, a najboljim je redateljem proglašen Ivan Turković-Krnjak za film Lovebox.

Dani-hrvatskog-filma-2019-pobjednici

Jelena Paljan (šesta slijeva) diplomirala je montažu i dramaturgiju pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a (su)potpisuje scenarije filmova Kosac Zvonimira Jurića, Sevdah Marine Andree Škop i nadolazećeg Dnevnike Diane Budisavljević Dane Budisavljević, kao i TV serije Nedjeljom ujutro, subotom navečer. Na Palunku je bila mentorica naše radionice na Zagreb Film Festivalu 2014. godine te pobjedničkog scenarija Minjonja njanjonja Josipa Lukića.

Izvor: DHF / Foto: Trešnje, dobitnici nagrada