Četvrta generacija Scenarističke škole uspješno diplomirala

17/6/2019

Scenaristicka skola Palunko diplome 2019 01

Pročitali smo temeljito sve iz silabusa, od Građanina Kanea preko Sjever-sjeverozapada do Interstellara i Sopranosa, naučili naizust monologe Royja Battyja iz Blade Runnera i Julije Roberts u Notting Hillu, iščitali teorijskog štiva, ispisali domaćih zadaća i uspješno priveli kraju još jednu školsku godinu naše Scenarističke škole. Školu smo svečano završili podjelom diploma i zabavom u maloj dvorani kina Tuškanac, u petak 14. listopada, pa smo pritom nazdravili i otvaranju 28. Dana hrvatskog filma.

Četvrta generacija diplomaca postadoše: Ana Lovrec, Ana Ogrizović, Darko Krpo, Ervin Felić, Igor Baksa, Igor Marić, Josip Sunko, Lucija Marenjak, Luka Duvančić, Marija Solarević, Marijana Martelock, Marina Mršić, Marina Stanger, Mario Kozina, Morana Mitić, Nadja Matija Fatović, Nino Kovačić, Renata Srečić. Čestitamo svim polaznicima i želimo im zasluženo dugo toplo ljeto!

Scenaristicka skola Palunko diplome 2019 05
Marija Solarević, Renata Srečić, Marina Stanger, Lucija Marenjak

Scenaristička škola prvi je neformalni obrazovni program u Hrvatskoj posvećen scenarističkoj teoriji, na kojem u trajanju od dva semestra polaznici savladavaju scenarističko znanje bazirano na klasično-narativnom dugometražnom igranom filmu i žanrovskoj scenaristici. U tome ih, uz već etablirane domaće i svjetske scenarističke i filmološke teorijske pristupe, prati i Palunkov priručnik “Napiši scenarij” – prvi takve vrste u Hrvatskoj – izdan 2015. godine. Na Školi se svakog tjedna čita (i gleda) po jedan dugometražni scenarij, a uz to program se dotiče i dokumentarističke, televizijske i transmedijske scenaristike, kao i industrijskih tema, pitchinga i plasmana scenarija.

Program je primarno koncipiran kao stručno usavršavanje za one koji već iza sebe imaju profesionalno ili obrazovno iskustvo u području filma ili srodnih umjetničkih odnosno humanističkih disciplina – studentima ili diplomiranima na dramskim i likovnim akademijama, komparativnoj književnosti i sličnim studijima. Jednako tako, program je otvoren i motiviranim pojedincima koji dolaze iz drugih ‘branši’, ali su ostvarili već neke početne scenarističke, filmske ili spisateljske korake u profesionalnom svijetu. Također, Scenaristička škola pogodna je i kao nadopuna obrazovanju u nastavnim zvanjima, za one koji u osnovnom ili srednjem školstvu predaju filmsku umjetnost kroz nastavu hrvatskog jezika ili likovne kulture.

Scenaristicka skola Palunko diplome 2019 04
Ana Ogrizović, Uroš Živanović, Ante Marin

Predavači na Školi su dr. sc. Jasmina Kallay, autorica knjige “Napiši scenarij”, i Uroš Živanović, voditelj Palunka, nastavu koordinira Ante Marin, a realizaciju podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.