In memoriam: Zora Dirnbach

20/4/2019

Zora Dirnbach Jutarnji list

U petak 19. travnja, u devedesetoj godini života, preminula je naša ugledna dramatičarka, scenaristica i urednica Zora Dirnbach. Mnogi je najviše pamte po scenariju igranog filma koji je 1961. bio nominiran za nagradu Oscar u kategoriji stranog filma, Deveti krug, u režiji Franca Štiglica, za što je na Pulskom filmskom festivalu nagrađena Zlatnom arenom i nagradom publike Jelen.

Dirnbach je rođena je u Osijeku 1929. godine u obitelji vlasnika tvornice papira Mursa Mill. Otac joj je bio židovskog podrijetla, a majka austrijska-katolkinja koja se 1922. godine preobratila na judaizam. Gimnaziju je započela u Zagrebu, a završila u Osijeku 1948. U Zagrebu je apsolvirala povijest umjetnosti (1949.–53.) Godine 1949. kao novinarka zaposlila se u kulturnoj rubrici Narodnog lista te pisala filmske kritike te surađivala u Vjesniku, Ilustriranom vjesniku i Vjesniku u srijedu. Godine 1955. dolazi na Radio Zagreb kao urednica filmske emisije i počinje pisati filmske scenarije i radijske drame. Potom prelazi na Televiziju u dramsku redakciju u kojoj je više od trideset godina radila kao urednica i scenaristica.

Osim Devetog kruga, potpisuje scenarij filma Igre na skelama Srećka Weyganda, i autorica je televizijskih drama kao što su Taj dugi, dugi put, Harmonika, Noćni razgovor Henriette von S., Nocturno, Come back, Proljeće Janka Potlačeka i Kanarinčeva ljubovca. Pisala je i scenarije za serije Đavolje sjeme, Dosije, Život u sjeni te Htio bih znati tko sam.

Početkom osamdesetih neko je vrijeme predavala televizijsku dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a nakon umirovljenja posvetila se književnom radu. Tijekom čitavog je života bila inspirirana osobnom i obiteljskom tragedijom Holokausta, u kojemu su ubijeni njezina baka Hermina Glatter-Dirnbach, te stric, strina i bratić, kao i mnogi drugi rođaci.

“Čovjek kad piše, naravno, ne misli na to kako će to djelovati, piše jer mu se piše, naprosto.”
Izvori: HRT, Jutarnji list