HAVC ukida razvoj TV scenarija?

26/12/2018

Crno-bijeli_svijet__druga_sezona__3

Hrvatski audiovizualni centar uputio je 20. prosinca u javno savjetovanje Nacrt Pravilnika o postupku, kriterijima i provedbi Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva, dokumenta kojim se definiraju kategorije javnih poziva za audiovizualno stvaralaštvo i komplementarne djelatnosti, a otvoreno je do 19. siječnja 2019. putem e-Savjetovanja.

Bitna novina za scenariste jest da je ovim nacrtom predloženo potpuno ukidanje kategorija poticanja razvoja scenarija televizijskih djela te razvoja projekata pojedinačnih TV djela, što znači da preostaje samo kategorija razvoja projekta serijskih TV djela, na koju se samostalni scenaristi kao fizičke osobe ne mogu prijaviti. Također, u potkategoriji razvoja projekta dokumentarnih djela povećano je minimalno trajanje pojedine epizode s 25 na 50 minuta, uvodi se potkategorija razvoja sitcoma, uvodi se i nova kategorija razvoja projekta videoigara (na koju se samostalni scenaristi također ne mogu prijaviti), dok cjelokupna kategorija poticanja razvoja scenarija i projekata AV djela namijenjenih kinoprikazivanju ovim nacrtom ostaje nepromijenjena.

U javnom savjetovanju mogu sudjelovati svi zainteresirani (putem korisničkog računa e-Građani), i to dodavanjem vlastitih komentara na čitav dokument, poglavlja i/ili pojedine članke, kao i ‘lajkanjem’ i ‘dislajkanjem’ komentara drugih sudionika rasprave.

(*Javni poziv za razvoj scenarija i projekata TV djela za 2018. godinu je trenutno otvoren i provodi se po još uvijek važećem Pravilniku iz 2014. godine.)

Foto: Crno-bijeli svijet Gorana Kulenovića, scenarij razvijen potporom po javnom pozivu za TV razvoj 2010.; izvor: HRT