“Napiši scenarij” na Interliberu!

12/11/2018

Napiši scenarij Palunko Jasmina Kallay

Iako na Interliberu svake godine vjerojatno kupite više knjiga negoli ih stignete pročitati do idućeg izdanja, mi pred vas postavljamo još i veći izazov: ne samo da pročitate, nego da po pročitanome i napišete – i to scenarij, pravi, filmski, dugometražni, s napetom radnjom i slojevitim likovima! 🙂

Palunkov jarko žuti scenaristički hit-priručnik “Napiši scenarij – osnove scenarističke teorije i prakse”, autorice Jasmine Kallay, pronaći ćete naime u 6. paviljonu Interlibera, gdje je, kao i druga izdanja Hrvatskog filmskog saveza, ugošćen na štandu izdavačke kuće Sandorf (6D), te ga od 13. do 18. studenog možete ponijeti sa sobom kući po posebnoj sajamskoj cijeni.

Izdan 2015. godine, “Napiši scenarij” prvi je izvorni scenaristički priručnik u Hrvatskoj, a nakon “Scenarija – što i kako” Branka Belana iz 1960. tek je druga domaća publikacija o scenaristici uopće. Sadrži detaljne osnove oblikovanja strukture radnje, karakterizacije likova, dijaloga i scenarističkih tehnika te praktične upute o formatiranju, pisanju i scenarističkim softverima, kao i savjete o pitchingu, plasmanu scenarija i uključivanju u scenarističku scenu.

Na više od 150 stranica autorica analizira i objedinjuje sve vodeće teorijske pristupe u dugometražnoj igranoj scenaristici koji su se pojavili u svijetu filmske dramaturgije u posljednjih tridesetak godina, a posebnost knjige jest u tome što svu ovu teoriju primjenjuje na primjerima domaćih filmova te je time ujedno i poziv ka (ponovnom) gledanju i čitanju filmova kao što su Martin u oblacima, H-8…, Tri muškarca Melite Žganjer, Kauboji, Što je muškarac bez brkova, Broj 55, Sonja i bik, Ritam zločina, Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj, Tko pjeva zlo ne misli i brojni drugi. Također, uz dugometražni igrani film bavi se i scenaristikom u novim medijima (transmediji, web-serijama i videoigrama).

Prva naklada bila je rasprodana u manje od sedam mjeseci te smo u 2016. tiskali drugu, koja je bila promovirana na Pulskom filmskom festivalu u sklopu zajedničkog industrijskog programa posvećenog scenaristici. Iz medijskih objava izdvajamo intervjue s autoricom knjige na HRT-u i u Novostima, recenzije na Filmoskopu i u Zarezu, intervju s urednikom na FAK-u te osvrtima na Kulturpunktu (ovdje i ovdje).

Redovna cijena priručnika “Napiši scenarij” iznosi 140, a tijekom Interlibera dostupan je za samo 90 kuna.

“Zahvaljujući ovoj knjizi, Hrvatska je napokon dobila polazišnu točku za sve one koji se žele baviti pisanjem scenarija, a za to treba aplaudirati autorici, uredniku, ali i financijerima koji su prepoznali iznimnu vrijednost ovog projekta.”
(Sven Mikulec, FAK)
“(...) i dalje zvoni porazno stanje scenaristike, o kojem, međutim, postoji stanoviti stupanj svijesti – usavršavanja na Palunkovim i drugim međunarodnim radionicama, dobra prodaja knjige Napiši scenarij, kao i povremena izdanja rijetkih uzornih primjera domaćih scenarija pokazatelji su nade u bolje sutra u kojem se taj zanat neće niti mistificirati niti isključivo prepuštati redateljima i popularnim književnicima s kojima prijateljuju.” 
(Silvestar Mileta, Kulturpunkt)
“Napiši scenarij je, ukratko rečeno, prijeko potrebno štivo za domaće prilike, knjiga koja samo može pomoći sadašnjim i budućim scenaristima – konačno na jednom mjestu mogu pronaći osnovne upute kako napisati i u konačnici uspješno plasirati scenarij. Možda će upravo zahvaljujući priručniku Jasmine Kallay u skoroj budućnosti nastati više kvalitetnih scenarija, odnosno filmova?” 
(Miroslav Cmuk, Zarez)