Nagrada Albert Kapović dodijeljena Sanji Ravlić

12/11/2018

Sanja Ravlic Zagreb Film Festival

Nagrada Albert Kapović Hrvatske udruge producenata dodijeljena je ove godine Sanji Ravlić, vrsnoj stručnjakinji u audiovizualnom sektoru i poznavateljici međunarodnih kulturnih politika, za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma, a uručena joj je u nedjelju, 11. studenog, na otvorenju 16. Zagreb Film Festivala. O nagradi je odlučivao žiri u sastavu: Vanja Sremac, Vanja Andrijević, Sanja Borčić, Maša Udovičić i Robert Vidić.

“Sanja Ravlić članica je malog tima koji je 2007. pokrenuo Hrvatski audiovizualni centar, krovnu filmsku instituciju u zemlji, i u kojem je godinama aktivno djelovala. U Centru je pokrenula javne pozive za razvoj scenarija i projekata audiovizualnih i televizijskih djela, borila se za međunarodne koprodukcije, očuvanje audiovizualne baštine i opstanak javne televizije. Svojim djelovanjem podiže ugled hrvatskog filma na međunarodnoj sceni. Bila je naša dugogodišnja predstavnica u Eurimagesu, gdje je otvorila put hrvatskim manjinskim koprodukcijama,” ističe se u obrazloženju nagrade.

Osim toga pokretačica je brojnih međunarodnih inicijativa u cilju poticanja suradnje i umrežavanja profesionalaca. Godinama se zalagala za rodnu ravnopravnost u audiovizualnom sektoru, a svi njezini napori dosegnuli su vrhunac krajem prošle godine, kad je Vijeće Europe donijelo Preporuku o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru, u čijoj je izradi aktivno i sama sudjelovala.

Sanja Ravlić diplomirala je komparativnu književnost i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i produkciju na britanskoj Nacionalnoj filmskoj i TV školi (NFTS). Od 1987. do 1994. godine radila je kao urednica u Dramskom programu Hrvatske radiotelevizije, a nakon završetka studija produkcije u Velikoj Britaniji kao nezavisna filmska i televizijska producentica i producentica radijskih programa pri Svjetskoj službi BBC-ja u Londonu. Bila je članica osnivačkog tima Hrvatskog audiovizualnog centra, gdje je radila od 2008. do 2017. godine. Članica je Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Hrvatske udruge producenata i Europske filmske akademije.

Nagrada Albert Kapović nazvana je prema prerano preminulom utemeljitelju HAVC-a, a dodjeljuje se osobama čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma, čime Hrvatska udruga producenata želi odati priznanje i onima čiji doprinos boljitku hrvatskog filma često ostaje neprimijećen od javnosti, ali i same struke.

Izvori: HAVC, ZFF / Foto: ZFF (*Autori fotografija: Julien Duval, Samir Cerić Kovačević)