Budućnost priče – podcast o storytellingu u digitalno doba

30/9/2018

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) nedavno je objavio 10 epizoda podcasta pod nazivom Budućnost priče, koji istražuje dodirne točke najnovijih tehnologija i pripovijedanja. Dio je to SPID-ovih aktivnosti započetih prošle godine pod platformom Story+Tech, prva od kojih je bio masterclass s američkim AR/VR stručnjakom Spencerom Huntom održan na 13. izdanju Zagreb Film Festivala. Projektima ovakvog tipa cilj im je propitivati povezivanje scenaristike i pripovijedanja općenito s najsuvremenijim tehnološkim odnosno digitalnim trendovima.

Kako ističe opis ovog podcasta – novi mediji donose nove koncepte i principe, koji nameću i potiču nove narativne forme. Postavili smo zato pitanje: kako će nove tehnologije promijeniti naše poimanje priče? U potrazi za odgovorom, upustili smo se u proučavanje pripovjednih potencijala novih tehnologija, a što nam je samo otvorilo brojna nova pitanja. Kakvu interaktivnost možemo očekivati od virtualne i proširene stvarnosti? Hoće li umjetna inteligencija moći napisati umjetnički vrijedan tekst? Koji alati se primjenjuju u pisanju za računalne igre? Hoće li pametne igračke djeci pričati priče za laku noć? Hoćeš li sa svojim štednjakom moći imati smislenu raspravu?

Ako vas zanimaju odgovori, kliknite ovdje i uputite se u budućnost priče!

Autori ovog projekta su Jasmina Kallay (koja je predavačica na Palunkovoj Scenarističkoj školi) i Srđan Laterza, a u podcastu su sudjelovali brojni stručnjaci ‘iz budućnosti’, profesor Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, dramaturg i novomedijski pripovjedač Siniša Bahun, Nevena Erak Camaj iz startupa Erato, Matija Srbić, pokretač startupa Noomly, Admir Elezović iz Croteama, novinarka Lucija Pilić, dizajner igara na ploči Filip Neduk… Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture RH.

Izvor: SPID