Scenaristička škola 2018./2019.

31/8/2018

Ljeto se približava kraju te Palunko po četvrti put otvara prijave za sudjelovanje u novoj školskoj godini Scenarističke škole, prvog hrvatskog programa neformalnog obrazovanja u području scenarističke teorije te stručnog usavršavanja za scenaristice i scenariste.

Riječ je o dvosemestralnom programu koji obuhvaća temeljna teorijska znanja scenarističkog zanata kroz predavanja, vježbe i iščitavanje ključne literature izdane u posljednjih 30-ak godina. Program je temeljen na klasično-narativnom dugometražnom igranom filmu i žanrovskoj scenaristici, a u njegovom savladavanju, uz već etablirane domaće i svjetske scenarističke i filmološke teorijske pristupe, polaznike prati i Palunkov priručnik “Napiši scenarij” – prvi takve vrste u Hrvatskoj – izdan 2015. godine. Na Školi se svakog tjedna čita i obrađuje po jedan dugometražni scenarij, od onih starijih poput “Građanina Kanea” i “Dvostruke obmane”, do suvremenih kao što su, primjerice, “Juno”, “Stranputica” ili “Daleko od raja”, a uz to nastava se dotiče i dokumentarne, televizijske i transmedijske scenaristike, kao i industrijskih tema poput pitchinga i plasmana scenarija.

Program je primarno koncipiran kao stručno usavršavanje za one koji već iza sebe imaju profesionalno autorsko ili obrazovno iskustvo u području filma ili srodnih umjetničkih odnosno humanističkih disciplina – studentima ili diplomiranima na dramskim i likovnim akademijama, komparativnoj književnosti i sličnim studijima. No jednako tako, program je otvoren i izrazito motiviranim pojedincima koji dolaze iz drugih ‘branši’, ali su već ostvarili neke početne scenarističke, filmske ili spisateljske korake. Također, Scenaristička škola pogodna je i kao nadopuna obrazovanju u nastavnim zvanjima, za one koji u osnovnom ili srednjem školstvu predaju filmsku umjetnost kroz nastavu hrvatskog jezika ili likovne kulture.

Za razliku od prethodnih Palunkovih aktivnosti, što posebno želimo istaknuti zbog čestih upita, Škola nije radionički program na kojem se radi na scenarijima polaznika, već je program teorijskog obrazovanja kojim naše polaznike želimo osposobiti da pomoću ovdje usvojenih znanja unapređuju svoje postojeće i buduće scenarije te kojim ih želimo potaknuti da pišu dugometražne forme, prijavljuju se na domaće i međunarodne razvojne programe i natječaje, surađuju međusobno te s redateljima i producentima, odnosno da se aktivno uključe u domaću i međunarodnu audiovizualnu industriju.

Glavni predavači Scenarističke škole su dr. sc. Jasmina Kallay i Uroš Živanović, a uz njih će tijekom oba semestra sudjelovati i vanjski predavači za pojedine specijalizirane teme. Jasmina Kallay je hrvatsko-engleska scenaristica, spisateljica te stručnjakinja za transmediju i videoigre. Doktorirala je transmediju pri University College Dublin te predavala kolegije iz područja digitalnih medija, scenaristike i filmske teorije pri University College Dublin, The National Film School of Ireland, The Huston School of Film and Digital Media (NUI Galway) i Filmbase/University of Staffordshire. Uroš Živanović, voditelj Palunka, diplomirao je antropologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te se profesionalno bavi audiovizualnim djelatnostima kao filmski autor i producent, scenaristički mentor i stručnjak za filmsko-obrazovne projekte. Oboje su ujedno osnivači SPID-a, Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela, prve strukovne udruge takvog tipa u Hrvatskoj, u kojem su trenutno članovi Upravnog odbora. Koautor programa Škole je i Ante Marin, scenarist i filmski autor, koji na Školi radi kao koordinator provedbe nastave.

Prvi semestar Scenarističke škole čine osnove filmske dramaturgije te, prateći akademski kalendar, semestar počinje u listopadu, a završava početkom veljače iduće godine. Po uspješnom savladanom prvom semestru i polaganju manjeg ispita, polaznici upisuju drugi semestar koji traje od ožujka do lipnja 2019., a posvećen je pisanju za pojedine igrane žanrove odnosno za druge rodove i vrste (dokumentarni film, televizijske serije, transmediju i dr.) Na kraju drugog semestra polaznici polažu završni godišnji ispit čime stječu pravo na diplomu Hrvatskog filmskog saveza o uspješno savladanom programu Scenarističke škole.

Prijava treba sadržavati:

  1. 1. u jednom PDF-dokumentu:
    – kratku biografiju s naglaskom na obrazovanje i dosadašnje iskustvo u području filma i srodnih umjetnosti (do 1500 znakova);
    – popis vlastitih scenarija (koji su snimljeni ili koje ste razvili na nekoj radionici/programu, sudjelovali na natječaju, pitchingu i sl.);
    – motivacijsko pismo (do 2000 znakova);
    – kontakt-podatke.

2. primjer najviše jednog autorskog rada: scenarij, treatment, film ili bilo koje audiovizualno, likovno, književno ili drugo djelo koje vas najbolje predstavlja kao (potencijalnog) scenarista.

Prijave se primaju zaključno sa subotom, 6. listopada 2018., na adresu skola@palunko.org, na koju se možete slobodno obratiti i za sve dodatne informacije o prijavi i programu.

Važne napomene:
– za sudjelovanje je potrebno vrlo dobro znanje engleskog jezika;
– sudjelovati mogu punoljetne osobe (iznimno i učenici završnih razreda srednjih škola, ako imaju iskustva na filmu i pripremaju se za neki filmski studij);
– prijava je besplatna;
– kotizacija po semestru iznosi 600 kuna te uključuje sve potrebne materijale i primjerak scenarističkog udžbenika “Napiši scenarij” autorice Jasmine Kallay, u izdanju Palunka i Hrvatskog filmskog saveza, te primjerak novog udžbenika u ediciji koji uskoro izlazi;
– ukupno primamo oko 20 polaznika;
– popis primljenih polaznika objavit ćemo na ovoj stranici do 20. listopada;
– od polaznika se očekuje aktivno sudjelovanje i redovito ispunjavanje tjednih domaćih zadataka (čitanje jednog dugometražnog scenarija, gledanje filma te savladavanje teorijske literature);
– Škola se održava u maloj dvorani kina Tuškanac u Zagrebu, u večernjem terminu ponedjeljkom u trajanju od oko tri i po školska sata;
– upisivanje drugog semestra nije obavezno, a moguće ga je i ‘zamrznuti’, odnosno upisati naknadno iduće školske godine.


Voditelj Palunka i Scenarističke škole: Uroš Živanović
Program Scenarističke škole: dr. sc. Jasmina Kallay, Ante Marin, Uroš Živanović
Koordinator Scenarističke škole: Ante Marin

Palunko je scenaristička platforma Hrvatskog filmskog saveza, pokrenuta 2003. godine. Djelatnost Palunka u 2018. godini sufinancirana je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.