Diplomirala treća generacija Scenarističke škole

7/7/2018

S prvim danima ljeta uspješno smo priveli kraju već treću školsku godinu, a naši su polaznici s vrlo dobrim i odličnim ocjenama položili završni ispit Scenarističke škole. Tijekom proteklih deset mjeseci entuzijastično smo ih indoktrinirali scenarističkom teorijom, a oni su marljivo iz tjedna u tjedan iščitali 30-ak dugometražnih igranih scenarija, u rasponu od “Građanina Kanea” do “Interstellara” te obradili jednako toliko igranih i dokumentarnih filmova, TV serija i drugih sadržaja.

Treća generacija diplomaca su Alenka Milošević, Amir Kapetanović, Esther Davies, Filip Zadro, Franko Dujmić, Igor Husak, Ivana Biočina, Jasmina Beširević, Kristijan Vujičić, Ksenija Kušec, Lana Cirkveni, Maja Pandžić, Morana Franov, Sana Perić, Tin Meze i Valentina Lončarić. Čestitamo!

Školu su ove godine vrijedno pohađali i Dario Juričan, Deni Zgonjanin, Andrea Marić i Matej Merlić, kojima tek predstoje jesenski ispitni rokovi:)

Za sve one koji nam se žele pridružiti u idućoj sezoni, valja znati da je Scenaristička škola prvi neformalni obrazovni program u Hrvatskoj posvećen scenarističkoj teoriji, na kojem u trajanju od dva semestra polaznici savladavaju scenarističko znanje bazirano na klasično-narativnom dugometražnom igranom filmu i žanrovskoj scenaristici. U tome ih, uz već etablirane domaće i svjetske scenarističke i filmološke teorijske pristupe, prati i Palunkov priručnik “Napiši scenarij” – prvi takve vrste u Hrvatskoj – izdan 2015. godine. Na Školi se svakog tjedna čita (i gleda) po jedan dugometražni scenarij, a uz to program se dotiče i dokumentarističke, televizijske i transmedijske scenaristike, kao i industrijskih tema, pitchinga i plasmana scenarija.

Program je primarno koncipiran kao stručno usavršavanje za one koji već iza sebe imaju profesionalno ili obrazovno iskustvo u području filma ili srodnih umjetničkih odnosno humanističkih disciplina – studentima ili diplomiranima na dramskim i likovnim akademijama, komparativnoj književnosti i sličnim studijima. Jednako tako, program je otvoren i motiviranim pojedincima koji dolaze iz drugih ‘branši’, ali su ostvarili već neke početne scenarističke, filmske ili spisateljske korake u profesionalnom svijetu. Također, Scenaristička škola pogodna je i kao nadopuna obrazovanju u nastavnim zvanjima, za one koji u osnovnom ili srednjem školstvu predaju filmsku umjetnost kroz nastavu hrvatskog jezika ili likovne kulture.

Predavači na Školi su dr. sc. Jasmina Kallay, autorica knjige “Napiši scenarij”, i Uroš Živanović, voditelj Palunka, program koordinira Ante Marin, a realizaciju podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Svim polaznicima želimo dugo toplo ljeto i zahvaljujemo im na sjajnom druženju tijekom protekla dva semestra, a za nove nade najavljujemo da ćemo krajem kolovoza otvoriti natječaj za upis u školsku godinu 2018./2019.