“Napiši scenarij” u posebnoj blagdanskoj ponudi

6/12/2017

Napiši scenarij Palunko Jasmina Kallay

Ne jedna, ne deset nego čak osamdeset stranica gratis! 🙂 Palunkov scenaristički hit-priručnik “Napiši scenarij”, autorice Jasmine Kallay, kao i sva druga izdanja Hrvatskog filmskog saveza do kraja godine dostupan je u pola cijene u posebnoj blagdanskoj ponudi!

“Napiši scenarij – osnove scenarističke teorije i prakse” izdan je 2015. godine i prvi je hrvatski scenaristički priručnik, a nakon “Scenarija – što i kako” Branka Belana iz 1960. tek druga domaća publikacija o scenaristici uopće. Sadrži detaljne osnove oblikovanja strukture radnje, karakterizacije likova, dijaloga i scenarističkih tehnika te praktične upute o formatiranju, pisanju i scenarističkim softverima, kao i savjete o pitchingu, plasmanu scenarija i uključivanju u scenarističku scenu.

“Napiši scenarij” analizira i objedinjuje sve vodeće teorijske pristupe u dugometražnoj igranoj scenaristici koji su se pojavili u posljednjih tridesetak godina, a posebnost knjige jest u tome što svu ovu teoriju primjenjuje na primjerima domaćih filmova te je time ujedno i poziv ka (ponovnom) gledanju i čitanju filmova kao što su Martin u oblacima, H-8…, Tri muškarca Melite Žganjer, Kauboji, Što je muškarac bez brkova, Broj 55, Sonja i bik, Ritam zločina, Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj, Tko pjeva zlo ne misli i brojni drugi. Uz dugometražni igrani film bavi se i scenaristikom u novim medijima (transmediji, web-serijama i videoigrama).

Prva naklada knjige bila je rasprodana u manje od sedam mjeseci te smo u ljeto 2016. tiskali drugu, koja je bila promovirana na Pulskom filmskom festivalu u sklopu zajedničkog industrijskog programa posvećenog scenaristici. Iz medijskih objava izdvajamo intervjue s autoricom knjige na HRT-u i u Novostima, recenzije na Filmoskopu i u Zarezu, intervju s urednikom na FAK-u te osvrtima na Kulturpunktu (ovdje i ovdje).

Redovna cijena knjige iznosi 140, a tijekom ove akcije dostupna je za samo 70 kuna. Kupiti je možete izravno kod izdavača, Hrvatskog filmskog saveza:
– Tuškanac 1, Zagreb, svakog radnog dana od 9 do 17 sati u uredu na prvom katu
online narudžbom kod tajnice Saveza Ive Harandi: iva.harandi@hfs.hr
– ili u večernjim satima na blagajni kina Tuškanac, koja se otvara sat vremena prije prve projekcije (raspored projekcija možete pronaći ovdje).