Druga generacija diplomaca Scenarističke škole

3/7/2017

S dolaskom ljeta priveli smo kraju predavanja na Scenarističkoj školi za sezonu 2016./2017., a naši su učenici polaganjem završnog ispita stekli diplomu Hrvatskog filmskog saveza o uspješno savladanom programu. Promovirali smo tako drugu generaciju diplomaca, to su: Ana Horvat, Ana Rajačić, Ana Zidar, Daria Keršić, Dora Baras, Dražen Dukat, Ivan Ožegović, Ivan Tušek, Jasna Safić, Juraj Škrinjarić, Lina Abu Ammash, Petra Kurtela, René Gallo, Rosie Kugli, Sara Šalov i Veno Mušinović te Mirta Jušić Dovođa (polaznica šk. god. 2016./2017.) Čestitamo!

Scenaristička škola prvi je nezavisni obrazovni program u Hrvatskoj posvećen scenarističkoj teoriji. U trajanju od dva semestra (od listopada do lipnja) polaznici savladavaju scenarističko znanje bazirano na klasično-narativnom dugometražnom igranom filmu i žanrovskoj scenaristici, u čemu ih, uz već etablirane domaće i svjetske scenarističke i filmološke teorijske pristupe, prati i Palunkov priručnik Napiši scenarij – prvi takve vrste u Hrvatskoj – izdan 2015. godine. Na Školi se svakog tjedna čita po jedan dugometražni scenarij, od onih starijih poput Građanina Kanea i Dvostruke obmane, do suvremenih kao što su, primjerice, Juno, Stranputica ili Adaptacija, a uz to program se dotiče i dokumentarističke, televizijske i transmedijske scenaristike, kao i industrijskih tema, pitchinga i plasmana scenarija.

Program je primarno koncipiran kao stručno usavršavanje za one koji već iza sebe imaju profesionalno ili obrazovno iskustvo u području filma ili srodnih umjetničkih odnosno humanističkih disciplina – studentima ili diplomiranima na dramskim i likovnim akademijama, komparativnoj književnosti i sličnim studijima. Jednako tako, program je otvoren i motiviranim pojedincima koji dolaze iz drugih ‘branši’, ali su ostvarili već neke početne scenarističke, filmske ili spisateljske korake u profesionalnom svijetu. Također, Scenaristička škola pogodna je i kao nadopuna obrazovanju u nastavnim zvanjima, za one koji u osnovnom ili srednjem školstvu predaju filmsku umjetnost kroz nastavu hrvatskog jezika ili likovne kulture.

Predavači na Školi su dr. sc. Jasmina Kallay, autorica knjige Napiši scenarij, i Uroš Živanović, voditelj Palunka, program koordinira Ante Marin, a realizaciju podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Zahvaljujemo svim ovogodišnjim polaznicima na redovitom i angažiranom radu i zabavnim satima i debatama u maloj dvorani kina Tuškanac, a zainteresiranim budućim ‘školarcima’ najavljujemo da ćemo tijekom ljeta otvoriti natječaj za upis u školsku godinu 2017./2018.