Scenaristi na ZFF-u: Televizija je novi film!

10/11/2016

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) u suradnji sa Zagreb Film Festivalom i HBO Adria donosi tri događanja posvećena scenaristici novog zlatnog doba televizije u kojem živimo. Događanja su dio ZFF-ove Industrije, a na programu su 16., 17. i 19. studenog u dvorani F22 – Novoj akademijskoj sceni (Frankopanska ulica 22). Očekuju vas dvije tribine – jedna o fenomenu writers’ rooma u regiji, a druga o planovima HBO Adria u Hrvatskoj – te masterclass koji će održati britanski scenarist Tony Grisoni!

Televizijska revolucija koja je uzela maha početkom 2000.-ih u Americi i Europi ni približno ne jenjava, no do preporoda dramskog TV-programa u našoj regiji još nije došlo. U želji da se potakne kreativna lavina u televizijskoj produkciji, osmišljen je ovaj program, čija je okosnica ideja o scenaristu kao polazišnoj točki dramskog televizijskog stvaralaštva, neovisno o okolnostima u audiovizualnoj industriji. Ovogodišnje, 14. izdanje ZFF-a, pogotovo s obzirom na produkcijski doprinos HBO Adrije u regiji, izvrstan je stoga trenutak da se stavi naglasak na trenutno stanje u televizijskoj scenaristici, kako lokalnoj tako regionalnoj, i da se jasno artikuliraju njeni novi horizonti. Sva događanja, ispred SPID-a, moderirat će Jasmina Kallay, jedna od osnivača i članica Upravnog odbora, a koja u Palunku predaje na Scenarističkoj školi.

Lokacija: F22 – Nova akademijska scena, Frankopanska 22, Zagreb
Ulaz na ova i sva ostala događanja ZFF-ove Industrije je slobodan!

RAST TRENDA WRITERS’ ROOM U NAŠOJ REGIJI
srijeda, 16.11., 16
h

Američki model writers’ rooma sve je rašireniji i u Europi, iako je još uvijek pomalo skroman, no primjećujemo kako mu se i u našoj regiji sve češće pribjegava prilikom pisanja scenarija dramskih serija. No, do koje mjere i s kakvim rezultatima? Uspješni scenaristi iz Slovenije, BIH i Srbije, Srđan Koljević, Matevž Luzar i Stevan Filipović, koji svi trenutno, i kao izvršni producenti i kao scenaristi, razvijaju nove dramske serije, podijelit će svoja scenaristička iskustva iz regije – u smislu složenog suodnosa scenarista, sadržaja i ciljane publike. Članica SPID-a Sanja Kovačević, autorica knjige u pripremi “Kvalitetne TV-serije: milenijsko doba ekrana” govorit će o razlikama između američkog i europskog pristupa ‘scenarističkoj sobi’ te koliko bi takav pristup bio održiv u našoj regiji.

NOVA TEŠKA ARTILJERIJA U TV-SVIJETU: RAZGOVOR S HBO ADRIA
četvrtak, 17.11., 16 h

Posljednjih godina HBO Europe, uz pružanje usluga u 15 zemalja, počela je producirati televizijske dramske serije u Rumunjskoj, Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj, pa s mnogo interesa dočekujemo najavu da će i regionalna podružnica HBO Adria uskoro započeti s produkcijom originalnog sadržaja. Jasmina Kallay razgovarat će sa Steveom Matthewsom, izvršnim producentom za razvoj dramskog programa HBO Europe, i Gaborom Kriglerom, kreativnim direktorom HBO Mađarske, kako bi saznala koju vrstu TV-serija planiraju razvijati i producirati u sklopu programa HBO Adrije te koje se mogućnosti time otvaraju hrvatskim scenaristima.

U vrijeme ZFF-a, posebno stoga želimo napomenuti, još će uvijek biti otvoren natječaj HBO Adrije First Draft, o kojem možete više saznati na ovom linku. Rok za podnošenje prijava je 1. prosinca.

MASTERCLASS: TONY GRISONI
subota, 19.11., 15
h

Tony Grisoni se u svojoj (ko)scenarističkoj biografiji može pohvaliti filmom “U ovom svijetu” Michaela Winterbottoma, koji je 2002. osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu i BAFTA-u za najbolji strani film, zatim čestom suradnjom s montipajtonovcem Terryjem Gilliamom, na filmovima kao što su “Strah i prezir u Las Vegasu”, “Tideland” i nadolazeći “Čovjek koji je ubio Don Quijotea”, kao i znanstveno-fantastičnim filmom “How I Live Now” sa Saoirse Ronan. U 25-godišnjoj televizijskoj karijeri, što će biti glavna tema masterclassa, između ostalog potpisuje kriminalističku miniseriju “Southcliffe” i noir trilogiju “Red Riding: In the Year of Our Lord”, u kojoj glavnu ulogu tumači Andrew Garfield.

Poseban povod SPID-ovom pozivu da dođe u Zagreb aktualna je HBO-ova uspješnica “Mladi papa”, koju od prije nekoliko tjedana preko kanala HBO i servisa HBO GO mogu pratiti i hrvatski gledatelji. Režiju ove serije potpisuje Paolo Sorrentino, autor Oscarom, Zlatnim globusom, BAFTA-om i EFA-om ovjenčane “Velike ljepote”, a u glavnim ulogama nastupaju Jude Law i Diane Keaton.

Za sve dodatne informacije o ovim događanjima pišite na info@spid.com.hr, a detalje o svim drugim sadržajima Industrije i filmskim programima 14. Zagreb Film Festivala možete pronaći na ovom linku.

Na fotografiji: Diane Keaton u seriji “Mladi papa” © HBO