Palunko i Pula PROfessional uz drugo izdanje knjige ‘Napiši scenarij’!

4/7/2016

63. izdanje Pulskog filmskog festivala i Palunko zajednički donose edukativni i industrijski program Pula PROfessional, koji će ove godine biti posvećen scenariju kroz predavanja vrsnih domaćih i stranih scenaristica, Rebecce Lenkiewicz, Kate Leys, Jelene Paljan i ‘Palunkove’ Jasmine Kallay koja će u sklopu PRO-a predstaviti drugo izdanje svoje knjige ‘Napiši scenarij’!

Zajednička suradnja predstavljena je prije desetak dana u Zagrebu, o čemu su govorili ravnateljica festivala Gordana Restović, članovi umjetničkog savjeta Hrvoje Pukšec i Tanja Miličić i voditelj scenarističke platforme Palunko HFS-a Uroš Živanović. Kako je tom prilikom istaknuo Hrvoje Pukšec, da fokus programa Pula PROfessional bude na scenariju povod je upravo bio izdavanje scenarističkog priručnika ‘Napiši scenarij’ Jasmine Kallay. Posebno nas raduje da se možemo pohvaliti da je prva naklada rasprodana te da će u Puli biti promovirano drugo izdanje.

Riječ je o prvom hrvatskom scenarističkom priručniku u suvremenom smislu, kojim je prošle godine započeo dugogodišnji Palunkov i HFS-ov multimedijalni izdavački projekt posvećen scenarističkoj teoriji. Ujedno, to je tek druga izvorna hrvatska knjiga o scenaristici uopće, nakon ‘Scenarij – što i kako’ Branka Belana iz 1960. godine. Zanimljivo je da ‘Napiši scenarij’ svu scenarističku teoriju razrađuje isključivo na primjerima hrvatske i jugoslavenske filmske baštine što se vrlo zgodno poklopilo s ovogodišnjim festivalskim izborom najboljih domaćih filmova u posljednjih 25 godina.

U sklopu serije predavanja ‘Scenarij u fokusu’ programa Pula PROfessional akreditirani filmski profesionalci moći će iz prve ruke saznati o različitim aspektima scenarističke struke, od prakse do razvoja: međunarodne stručnjakinje koje dolaze u Pulu su Rebecca Lenkiewicz, koja s Pawełom Pawlikowskim potpisuje scenarij njegova filma ‘Ida’, nagrađenog Oscarom za najbolji strani film 2015., te Kate Leys, britanska urednica scenarija koja je sudjelovala u razvoju projekata kao što su ‘Četiri vjenčanja i sprovod’ i ‘Trainspotting’.

Jasmina Kallay održat će tri predavanja, koja u biti predstavljaju sažetu ‘ljetnu’ verziju programa koji predaje na Palunkovoj Scenarističkoj školi, dok će o kratkometražnoj scenaristici predavati Jelena Paljan, dramaturginja i montažerka koja je mentorirala i posljednju Palunkovu radionicu na Zagreb Film Festivalu 2014.

Predavanja se održavaju od srijede 13. do petka 15. srpnja u jutarnjim i dnevnim terminima u prostorima Hrvatske gospodarske komore, dok će se promocija knjige ‘Napiši scenarij’, uz razgovor s autoricom, održati u utorak 12. srpnja u 15 sati u Giardinima. (Klik na lokacije ovdje.)

‘Napiši scenarij’ će se tijekom trajanja Pulskog festivala (do 16.7.) moći nabaviti po promotivnoj festivalskoj cijeni od 100 kuna:
– na promocijama HFS-ovih izdanja (u ponedjeljak 11. srpnja i utorak 12. srpnja u 15 sati u Giardinima);
– za one koji ne budu mogli prisustvovati promocijama, tijekom čitavog trajanja festivala knjigu će moći kupiti u Puli kod predstavnika HFS-a Silvestra Milete kontaktom na mail zhovijalno@gmail.com;
– za one koji nisu u Puli, narudžbom od izdavača, Hrvatskog filmskog saveza (do ponedjeljka 17. srpnja)

Nakon festivala knjiga će po redovnoj cijeni biti dostupna narudžbom od izdavača, Hrvatskog filmskog saveza, odnosno u knjižarama diljem Hrvatske.

Na fotografiji: Uroš Živanović, Tanja Miličić, Hrvoje Pukšec