Imamo prve diplomce Scenarističke škole

1/7/2016

Prva generacija prvog hrvatskog programa izvaninstitucionalnog i cjeloživotnog scenarističkog obrazovanja – Palunkove Scenarističke škole – polaganjem završnog ispita prošlog je tjedna diplomirala akademsku godinu 2015./2016.

To su Goran Marjanović, Goran Ribarić, Hrvoje Podobnik, Lidija Špegar, Marijana Četković, Mia Bučević, Sanja Repanić Blažičko i Višnja Skorin, čestitamo!

Uz njih, Školu su ove godine polazili i Dalija Dozet, Iva Prolić, Ivana Škrabalo, Jasna Jelena Andres, Lea Mijačika, Mirta Jušić Dovođa, Sanja Peršić i Miro Šimeg, koji su zasad odslušali prvi semestar ili ih tek čeka ljetno štrebanje za jesenski ispitni rok 🙂

Scenaristička škola je dvosemestralni program koji smo u Palunku pokrenuli prošle jeseni s namjerom da njime objedinimo sve svoje dosadašnje radioničke i ‘industry’ aktivnosti. Program traje oko 30 tjedana tijekom kojih polaznici pročitaju gotovo jednako toliko dugometražnih igranih scenarija te popratnu teorijsku literaturu, a predavanja prate praktične vježbe. Ono što Scenarističku školu razlikuje od naših prethodnih projekata jest što se ne radi na scenarijima polaznika već na teoriji i na reprezentativnim primjerima klasičnonarativnih scenarija, kao i na dokumentarcima, TV serijama i transmedijskim djelima.

Predavači na Školi su Uroš Živanović i dr. sc. Jasmina Kallay, a koordinator je Ante Marin. Svo troje zajednički su osmislili silabus, a prije negoli je Škola pokrenuta ‘testirana’ je na fokus-grupi scenarista u proljeće 2015. pilot projektom ‘Mali scenaristički kružok’, realiziranim u suradnji s udrugom Tvornica ideja Split. Također, kao gostujući predavači ove su nam se godine pridružili producent Tibor Keser te dramaturginja Jasna Žmak.

Uz Scenarističku školu, novi teorijsko-obrazovni koncept provodimo i kroz multimedijalni izdavački projekt ‘Napiši scenarij’ u sklopu kojeg smo u studenom prošle godine izdali prvi hrvatski scenaristički priručnik, autorice Jasmine Kallay. Drago nam je da je prva naklada polučila toliki interes da smo u lipnju tiskali i drugo izdanje te će ga Jasmina predstaviti na Pulskom filmskom festivalu u utorak 12. srpnja (lokacija Giardini, 15 sati).

Natječaj za upis novih polaznika Scenarističke škole otvorit ćemo tijekom srpnja, a rok za prijavu će biti krajem rujna.