Diplomski studiji scenaristike u Europi

23/5/2016

gdje i kada? Tampere, Salford, 2012.-2014.
rok za prijavu: 03.05.2012.

link: www.filmschule.de
kontakt: gruenewald@filmschule.de

Ex Oriente Film međunarodna je radionica posvećena razvoju i financiranju kreativnih dokumentarnih filmova autora iz srednje i istočne Europe. Kroz tri rezidencijalne radionice redatelji/scenaristi rade na razvijanju teme, protagonista, naracije i vizualnog stila svojih projekata dok se pridruženi producenti u to vrijeme bave najboljim načinima privlačenja potencijalnih financijera i strategijama distribucije i promocije dokumentarnih filmova na međunarodnom tržištu. Općenito se predavanja i seminari o pravnim i financijskim aspektima dokumentarne produkcije provlače kroz čitav cjelogodišnji razvojni proces EOF-a.

Program se održava kroz tri rezidencijalne radionice: prva je, na temu “Otkrij svoju originalnost”, od 18. do 23. lipnja (mjesto održavanja bit će objavljeno u svibnju). Druga se održava u Jihlavi u sklopu Međunarodnog festival dokumentarnog filma Jihlava od 22. do 28. listopada 2012. a tema je “Razvoj produkcije i priče”.

EOF zavrašava pitchingom na East Europan Forumu koji se održava u Pragu u ožujku 2013. u sklopu One World International Human Rights Documentary Film Festivala.

Između ostalog prijava mora sadržavati:

 • -logline i sinopsis (oko 1 str.)
  -treatment (oko 2 str.)
  -dudžet (oko 1/2 str.)
  -financijski plan (oko 1/2 str.)
  -motivacijsko pismo (maks. 1/2 str.)
  -fotografije iz filma (maks. 10 kom.)
  -fotografiju redatelja
  -fotografiju producenta

Kotizacija iznosi 1500 € po projektu (za oba sudionika) s time da se sudionici iz Poljske, Estonije, Latvije, Litve, Češke, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Slovenije i Rumunjske mogu dodatno prijaviti za stipendiju koja pokriva dio tog iznosa.

Uz online prijavu, šalje se i printana kopija uz koju je potrebno priložiti po 5 primjeraka prijavnice te po 5 DVD-ova sa trailerom projekta i primjerom prethodnih radova (zaključno s datumom poštanskog žiga 20. travnja) na:

Ex Oriente Film
Institute of Documentary Film (IDF)
Školská 12
CZ – 110 00 Prague 1
Češka

Među filmovima koji su proteklih godina razvijani kroz ovaj program su i Dianina lista Dane Budisavljević te Djangarchi autora Zorana Kreme i producentice Barbare Jukopile čije se premijere očekuju uskoro. Također, napomenimo i da je recentni osvajač Zlatnih kolica u dokumentarnom programu Zagreb film festivala 2011. Na rubu Rusije isto tako nastao na Ex Oriente-u.