“Napiši scenarij” — prvi hrvatski scenaristički priručnik!

15/11/2015

U ponedjeljak, 16. studenog, u 19 sati u maloj dvorani kina Tuškanac, u sklopu 13. Zagreb Film Festivala, lansirat ćemo naš novi multimedijalni edukativni projekt ‘Napiši scenarij’! Promocijom istoimenog scenarističkog priručnika, autorice dr. sc. Jasmine Kallay, i sneak-previewom pripadajućih videlekcija, zakoračit ćemo tako u novo razdoblje Palunkovog djelovanja.

Branko Belan 1960. je godine objavio ‘Scenarij – što i kako’, jedino izvorno domaće djelo posvećeno pitanjima scenaristike, no ono je, kontekstualno svome vremenu, prvenstveno bilo uvod u filmološka razmišljanja i filmsku dramaturgiju općenito. Otada nije bilo izdanja koje bi na specifičan i cjelovit način fokusirano pristupilo scenarističkoj teoriji i praksi. ‘Napiši scenarij’ napisan je s namjerom da unaprijedi ovu, neovisno o suvremenom razvoju struke, i dalje zanemarenu nišu hrvatskog audiovizualnog stvaralaštva.

Priručnik obuhvaća osnovna područja pisanja scenarija, kao što su izgradnja strukture, lika, dijaloga i korištenje dramaturških tehnika; zatim praktične sadržaje poput formatiranja scenarija te teme iz audiovizualne industrije nezaobilazne za onoga tko se ozbiljno želi posvetiti scenarističkom radu i usavršavanju.

Ova knjiga pritom nije jednokratni događaj već je uvod u buduću Palunkovu scenarističku ediciju, koja se razvija u tiskanoj i elektroničkoj formi te online-ekstenziji u obliku videolekcija. Čitav projekt dio je šire inicijative kojom Palunko sve svoje dosadašnje aktivnosti kojima se bavi od 2003. godine, objedinjuje u jedan krovni program posvećen izvaninstitucionalnom i cjeloživotnom teoretskom obrazovanju za scenariste u području filma, televizije, interneta, transmedije i videoigara.

Projekt se realizira u suradnji s Kinoklubom Zagreb, a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Agencije za elektroničke medije i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Autorica priručnika, Jasmina Kallay, hrvatsko je engleska scenaristica i spisateljica te stručnjakinja za transmediju i videoigre. Doktorirala je interaktivnu scenaristiku pri University College Dublin te također radi kao predavačica, umjetnička savjetnica za Kreativnu Europu (potpogram MEDIA) i script editor za domaće i međunarodne institucije i produkcijske kuće. Autorica je romana za mlade Beat Girl, prema kojem je snimljena britanska TV-serija koja je 2013. godine bila nominirana za Međunarodni Emmy, i knjige Gaming Film (2013.), o utjecaju videoigara na suvremeni film.

Urednik priručnika i projekta je Uroš Živanović, voditelj Palunka, a novi vizualni identitet i oblikovanje priručnika potpisuje Dario Dević.

Uz njih, na priručniku su radili i Nikica Gilić, Jelena Paljan i Jasna Žmak (recenzenti), Mirjana Ladović (lektorica), Lana Brčić (stručna suradnica za terminologiju) te Diana Nenadić (nakladnica).

Iza kamere pripadajućih videolekcija našli su se Luka Matić (snimatelj), Lea Mileta (montažerka), Dora Novak (kostimografkinja), Paula Skelin (asistentica na setu), Ante Marin i Uroš Živanović (redatelji) i Jasmina Kallay (scenaristica).

Također, kao što možete vidjeti, uz knjigu i videolekcije predstavljamo i novu verziju portala, koju je programirao Goran Pećirko.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo svima koji su nam pomogli da pokrenemo projekt i pozivamo vas sve da nam se pridružite na promociji na ZFF-u!