TV-serije: (R)evolucija formata

20/1/2015

U zagrebačkom klubu Močvara u srijedu 28. siječnja od 20:30 sati održava se tribina o suvremenim trendovima u televizijskom stvaralaštvu. Sudjeluju Maša Grdešić, Jelena Veljača i Zrinka Pavlić, a moderira Mima Simić.

Prenosimo poziv s Močvarine stranice:

Strast s kojom konzumenti popularne kulture (i umjetnosti) posljednjih godina govore o televizijskim dramskim serijama (Mad Men! The Wire! True Detective! Breaking Bad! Borgen! Bron! Game of Thrones! Orange is the New Black! Girls!…), čini se, daleko nadmašuje entuzijazam koji više itko gaji prema suvremenoj mainstream, ali i umjetničkoj filmskoj ponudi.

U kojem su trenutku televizijske serije, i zašto, i kako, (i jesu li?) na audiovizualnoj bojišnici porazile film? Kojim su svojim konstitutivnim elementima (produkcijskim, scenarističkim, strukturalnim, glumačkim, žanrovskim…) donijele revoluciju; kakva je medijska, tehnološka, politička i (pop)kulturna klima pogodovala procvatu formata serije? Kako razlikovati dramsku seriju od sapunice? Kako i koliko serije doprinose preobrazbi rodnih, klasnih i rasnih dinamika i politika – tko ih piše i tko piše, tko govori o njima? Europa, Amerika, ostaci svijeta? Kakve naraštaje gledatelja odgajaju serije novog doba? Kakve ih još možebitne metamorfoze čekaju?

I kao što su za kvalitetnu seriju ključni dobro oblikovani i atraktivni protagonisti, pametni (ili barem duhoviti) dijalozi i nekonvencionalni zapleti, isto vrijedi i za tribine – u tom će smislu večerašnja parirati najboljem od HBO-a, Showtimea, ili RTL-a. O fenomenu suvremenih televizijskih serija govorit će teoretičarka popularne kulture i članica uredničkog tima megapopularnog feminističkog portala Muf, gutačica noževa i TV-serija Maša Grdešić; opaka, britka, podrugljiva i zla (no gotovo uvijek pravedna) TV-kritičarka i književnica Zrinka Pavlić, te Jelena Veljača, glumica, kolumnistica, producentica, scenaristica, zvijezda, sad će ispasti da nju najviše hvalimo, i evo već podloge za ljubomoru, intrigu i ubojstvo.

Osvijetlivši temu iz teorijskih, kritičkih i obožavateljskih perspektiva, kolektivno ćemo se uzverati na Twin Peaks Davida Lyncha i Marka Frosta iz 1990. (pilot-epizoda), za čije vam skorašnje uskrsnuće ovom prilikom brusimo očnjake… Jer vaša omiljena TV-žvaka već se sljedeće godine vraća u modu!

Tribina je dio programa Filmske večeri u Močvari. Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar.

Ulaz je slobodan.

Saznaj više na webu i Facebooku.