Potrebno osnovati scenarističku udrugu

29/10/2014

U sklopu Industrije na 12. Zagreb Film Festivalu, u petak 24. listopada u Zagrebačkom plesnom centru održan je okrugli stol pod nazivom „Autorska prava su radnička prava” – o scenarističkim autorskim pravima i stanju u scenarističkoj struci danas u Hrvatskoj, u organizaciji scenarističkog projekta Palunko Hrvatskog filmskog saveza te Ogranka dramskih pisaca i scenarista Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

U raspravi su sudjelovali Zinka Kiseljak, predsjednica Ogranka; Ognjen Sviličić, pročelnik Katedre za scenarij na ADU; Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a i član Odbora za autorsko pravo u DHFR; Kristina Delfin Kanceljak i Bojan Čobanić, pravnici specijalizirani za područje autorskog i srodnih prava; Irena Krčelić i Lana Šarić, scenaristice i članice HDDU-a; i Uroš Živanović, voditelj Palunka.

Stol je organiziran kao nastavak i produbljenje javne rasprave o autorskim pravima u audiovizualnoj djelatnosti i stvaralaštvu u kojoj je audiovizualna zajednica sudjelovala tijekom ove godine, u lipnju u Saboru te u srpnju na Pulskom filmskom festivalu, a u svjetlu recentne Varšavske rezolucije donesene na Svjetskom kongresu scenarista početkom listopada. Rezolucija je u nas prošla relativno nezamijećeno, a prije svega zato što Hrvatska nije bila zastupljena među 30-ak udruga koje su na kongresu sudjelovale.

Svi sudionici okruglog stola složili su se u ocjeni da se problematika autorskih prava mora rješavati zajedničkim zalaganjem i suradnjom svih audiovizualnih sektora no jednako tako, smatraju da će se scenaristi najbolje moći zauzeti za svoja specifična prava i budućnost svoje struke, ako se budu udružili. Stoga je kao glavni zaključak stola od strane organizatora najavljeno osnivanje prve hrvatske strukovne udruge scenarista.

Glavne zadaće udruge bile bi da u suradnji s pravnim stručnjacima pruža mehanizme zaštite scenarističkih autorskih prava, da uspostavi standard autorskih ugovora koje scenaristi potpisuju s televizijskim i produkcijskim kućama, da se donesu strukovni cjenici i sustavni brojčani kriteriji za ostvarivanje statusa slobodnih umjetnika te, posebno, da se zalaže za edukaciju scenarista, dramaturga i pisaca izvedbenih djela o njihovim pravima.

Organizatori drže da je audiovizualni „okoliš” novih medija i interneta posebno osjetljivo područje kada su u pitanju autorsko i srodna prava. Budući da su u svijetu upravo scenaristi zaslužni za kreativnu inovativnost u tom području, smatraju da na njima, uz zalaganje za vlastita prava, leži i specifična odgovornost da se angažiraju oko donošenja strukovnih principa i okvira za buduće autorskopravne i tržišne regulative u audiovizualnoj industriji na hrvatskoj i europskoj razini.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane filmske i televizijske scenariste te dramaturge i pisce izvedbenih djela da im se od studenog pridruže na zajedničkim sastancima. Termini i praktične informacije bit će objavljivani putem portala Palunko, Palunkovog newslettera i mailing-listi Palunka i HDDU-a. Za sve dodatne informacije zainteresirani se mogu obratiti na kontakte info@palunko.org ili zinka.kiseljak@gmail.com te putem neformalne Facebook grupe na ovom linku.