Autorska prava su radnička prava

23/10/2014

„Autorska prava su radnička prava” naziv je okruglog stola o scenarističkim autorskim pravima i stanju u scenarističkoj struci danas u Hrvatskoj, koji će se u petak 24.10. u 11 sati održati u sklopu Scenarističkog foruma Palunko 12 na Zagreb Film Festivalu.

Namjera ovog susreta je na prvom hrvatskom scenarističkom forumu javno artikulirati probleme i perspektive domaće filmske i televizijske scenaristike te u raspravi s kolegama iz svih nadležnih institucija pokušati ponuditi konstruktivna rješenja za pitanja koja su već duže otvorena.

Stol je nastavak i produbljenje javne rasprave o autorskim pravima u području audiovizualnog sektora, u kojoj je audiovizualna zajednica sudjelovala tijekom ove godine, u lipnju u Saboru te u srpnju na Pulskom filmskom festivalu, a organiziramo ga u svjetlu recentne Varšavske deklaracije donesene na Svjetskom kongresu scenarista početkom listopada. Potpisuje ju 30 svjetskih udruženja scenarista, a u njoj se, između ostalog, zahtijeva pravičan financijski i vremenski okvir scenarističkog rada, dok se u području televizijskog stvaralaštva naglašava danski model scenarista-kreatora.

Teme kojima ćemo se baviti na ovoj raspravi pokrit će nekoliko ključnih točaka: mehanizme zaštite scenarističkih prava i primjere iz pravne prakse, pitanje regulacije kolektivnih prava scenarista na području RH, odnose scenarističke struke i televizijskih kuća, usklađivanje i suradnju svih institucija koje financijski i produkcijski potiču scenarističku djelatnost. Također, raspravit će se europski kontekst domaće scenaristike kroz primjere dobre prakse te važnost edukacije novih generacija scenarista i dramaturga po pitanju njihovih prava.

Sudjeluju:
Zinka Kiseljak | HDDU
Ognjen Sviličić | ADU
Hrvoje Hribar | HAVC
Kristina Delfin Kanceljak | pravnica
Bojan Čobanić | pravnik
Irena Krčelić | scenaristica
Lana Šarić | scenaristica
Uroš Živanović | Palunko/HFS

Organiziraju: Scenaristički projekt Palunko Hrvatskog filmskog saveza i Ogranak dramskih pisaca i scenarista Hrvatskog društva dramskih umjetnika