European Short Pitch 2015

6/7/2014

Poznanj, TBD, siječanj – ožujak 2015.
Rok za prijavu: 30.9.2014.

Kontakt: europeanshortpitch@nisimasa.com

Pred nama je 9. izdanje najvećeg europskog razvojnog programa i natječaja za scenarije kratkometražnih filmova, European Short Pitcha. Inicijativa je to kojoj je namjera promovirati europske koprodukcije kratkih filmova i suradnju mladih filmaša. Od 2007. kada je program pokrenut svake godine održavali su se nacionalni prednatječaji za sudionike, koje je ze Hrvatsku organizirao Palunko, a od 2012. propozicije su promijenjene pa se sada svatko može izravno prijaviti na natječaj. Organizator je europska filmska mreža mladih NISI MASA, čije su hrvatske članice Palunko i Kinoklub Zagreb. Do sada je preko 170 projekata prošlo kroz ESP program, od čega je skoro trećina realizirana, među kojima su mnogi filmovi koji su imali zapaženu festivalsku karijeru.

Najrecentniji i ujedno jedan od najuspješnijih ESP projekata do sada svakako je Kokoška Une Gunjak, njemačko-hrvatska koprodukcija koja je svoju svjetsku premijeru imala u svibnju u konkurenciji Tjedna kritike u Cannesu.

Ove godine u finale ulazi 20 projekata iza kojih može stajati jedan autor (scenarist ili scenarist/redatelj) ili tim od nekoliko članova (koji onda uključuje i producenta.) Prijaviti se mogu filmaši od 18 do 35 godina starosti koji dolaze iz zemalja EU te Bosne i Hercegovine, Lihtenštajna, Norveške, Islanda i Švicarske. Također, do 3 projekta bit će odabrano iz zemalja koje nisu članice programa Kreativna Europa, ali imaju organizacije koje su članice NISI MASE; to su Albanija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Rusija i Ukrajina.

Prvi dio se održava od 5. do 11. siječnja 2015. u Poznanju u Poljskoj. Sudionici će biti podijeljeni u grupe do pet projekata i svaka će imati po jednog stručnog mentora. Radit će na poboljšanju scenarija te se pripremati za pitching. Zatim slijedi online faza tijekom koje svatko intenzivno radi s mentorom na finalizaciji pretprodukcije i pripremi Book of Projects koja će biti predstavljena na posljednjem dijelu programa – na koprodukcijskom forumu koji će se održati od 5. do 9. ožujka 2015. (Lokacija će biti objavljena naknadno.) Svi će projekti tada pitchirati pred preko 50 odabranih europskih producenata, agenata i distributera. Tri najbolje predstavljena projekta osvajaju nagradu od 1000 eura!

Podsjetimo da se na posljednjem ESP-u u ožuku ove godine među tri prvonagrađena projekta našla i Zvjerka, kratki igrani film redateljice i scenaristice Daine Oniunas-Pusić i producentice Anamarie Kapulice.

Prijava treba sadržavati:
– scenarij na engleskom jeziku (nema ograničenja duljine, ali preporuča se da planirano trajanje filma ne prelazi 30 minuta)
– scenarij na originalnom jeziku (iako se program održava na engleskom, selektori prijavljenih projekata dolaze iz različitih zemalja pa je poželjno da mogu pročitati i originalni scenarij ako ga razumiju)
– životopise svih članova tima
– prezentaciju produkcijske kuće (opcionalno)

Kotizacija po projektu iznosi 500 € te uz radionicu pokriva i troškove prijevoza, smještaja i hrane za jednog sudionika tima.