Berlinale Talents 2015

10/7/2014

Berlin, 7.–12.2.2015.
Rok za prijavu: 1.9.2014.

Kontakt: talents@berlinale.de

Otvoren je natječaj za Berlinale Talents 2015, trinaesto izdanje najveće i najvažnije edukativne i networking platforme za mlade filmaše u Europi. Berlinale Talents (do lani Berlinale Talent Campus) nastao je 2003. i do danas je postao centar svjetske mreže talent campusa, u Bejrutu, Buenos Airesu, Durbanu, Guadalajari, Sarajevu i Tokiju.

Kao i ranijih godina, u Berlinu se u veljači 2015., u multimedijalnom i izvedbenom centru Hebbel am Ufer, očekuje oko 300 sudionika iz cijelog svijeta. Traže se glumci, redatelji, scenaristi, snimatelji, distributeri, filmski kritičari, producenti, dizajneri produkcije, dizajneri zvuka i filmski skladatelji, a nudi se pet dana intenzivnog radioničarskog programa, predavanja, umrežavanja, pitchinga i susreta sa svjetskim filmašima A-kategorije. Glavni uvjet za sudjelovanje je da se kandidat trenutno nalazi u prvoj fazi filmske karijere, do 10 godina od prvog profesionalnog filmskog iskustva.

Uz glavni program, tzv. Summit, Talents čine i specijalizirani programi za pojedine filmske struke: Project Labs, Studios, i Talent Press.

Za scenariste tu je Script Station, jedan od Project Labova, na koji se prima ukupno 10 polaznika (od toga neki mogu biti i sudionici prošlih izdanja BT-a). Prijaviti se mogu oni scenaristi koji trenutno rade na scenariju dugometražnog igranog filma (može im biti i prvi, ako su prethodno ostvarili kratkometražne scenarije.) U opisu programa izričito se naglašava da nije riječ o pitching formi, da se ne bavi osnovama scenaristike, strategijama produkcije, financiranja i sl. već je namjera da polaznici rade baš na samom scenariju, s profesionalnim mentorima, i da razmjenjuju iskustva s drugim scenaristima.

Zainteresirani kandidati prvo ispunjavaju opću prijavnicu za Summit, u kategoriji scenarista ili redatelja, a potom posebnu za Script Station. Polaznici prethodnih izdanja BT-a mogu se izravno prijaviti na specijalizirane programe.

Sve informacije o postupku prijave možete pronaći na ovom linku.

Prijava za Script Station mora dodatno sadržavati treatment (8 do 12 str.) i jednu dijalošku scenu (do 3 str.), sinopsis, opis vizualnog stila filma te dodatne produkcijske podatke; materijal može biti na engleskom ili njemačkom jeziku

Sudjelovanje na Berlnale Talentsu je besplatno, organizator pokriva dio troškova puta.