HAVC: Razvoj scenarija i projekata 2014: 2. rok

10/6/2014

Rok za prijavu: 20.6.2014.

Kontakt: maja.nikolic.razvoj@havc.hr

Hrvatski audiovizualni centar s početkom siječnja raspisao je Javni poziv za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2014. godini, u tri kategorije – za proizvodnju AV djela, hrvatske manjinske koprodukcije te za razvoj scenarija i razvoj projekata. Natječaj je otvoren tijekom čitave godine, a odluke u kategorijama poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata donose se najmanje tri puta godišnje. Podsjetimo da je prema posljednim rezultatima za 2013. godinu mlada scenaristica Anita Čeko dobila potporu za razvoj scenarija igranog filma Pingvini koji je razvijala na Palunkovom klubu i koji je pitchirala na 11. Zagreb Film Festivalu.

Obje potkategorije, razvoj scenarija i razvoj projekata, odnose se na dugometražne igrane (dulje od 70 min.) i dokumentarne filmove (dulje od 60 min.) namijenjene kino-distribuciji, te animirane u minimalnom trajanju od 24 minute. Prijava za razvoj scenarija podnosi se online te između ostalog, mora sadržavati:

– životopis (oba) scenarista
– sinopsis za izvornu ideju (min. 1-2 kartice)
– treatment (4–10 kartica)
– u slučaju adaptacije postojećeg izvornika i literarni predložak sa scenarističkom koncepcijom

Prijaviti se mogu fizičke osobe te pravne osobe registrirane za proizvodnju audiovizualnih djela upisane u odgovarajući registar u Republici Hrvatskoj: scenarist/ica ili autor/ica literarnog predloška, redatelj/ica koji/a piše scenarij ili samo producent/ica koji/a želi razviti scenarij ili bilo koja kombinacija ovih navedenih fizičkih ili pravnih osoba; po jednom tekstu mogu se prijaviti najviše dvije osobe; svi materijali moraju biti na hrvatskom jeziku.

Odabrani autori dobivaju potporu u iznosu od 35,000 kuna koje se mogu utrošiti za honorar autora, za troškove istraživanja, rezervacije prava na ekranizaciju izvornika, usluge dramaturga i savjetnika na scenariju, sudjelovanje u programu scenarističkog usavršavanja i sl. Dobitnici sredstava obavezni su završiti scenarije filmova 6 mjeseci po potpisivanju ugovora.

Nakon uspješno izvršene online prijave materijale treba poslati i u tiskanom obliku na:

Hrvatski audiovizualni centar
Nova Ves 18
10000 Zagreb
uz naznaku: „Javni poziv za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2014. godini – kategorija: poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih, dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova“

Više detalja o ostalim kategorijama i drugim Javnim pozivima potražite ovdje.