Cinetrain 2014

9/12/2013

Rusija, rujan 2014.
Rok za prijavu: 4.1.2014.

Kontakt: info@cinetrain.net

Cinetrain je jedinstvena filmska radionica – događa se u vlaku koji putuje Rusijom i susjednim zemljama nekoliko tjedana i tijekom koje sudionici na licu mjesta osmišljavaju, realiziraju i finaliziraju dokumentarne filmove. Ovogodišnja ruta izgleda ovako: Moskva – Grozni – Orenburg – Surgut – Salekhard – Moskva. Trajat će četiri tjedna, s početkom u rujnu 2014. godine (točni datumi bit će objavljeni u proljeće; lista gradova bit će nadopunjena.)

Organizatori ovog projekta su MiruMir film studio (Rusija)  i MVMT Films (Francuska), održava se u dvo- ili trogodišnjim razmacima od 2008. godine. Do sada je u sklopu Cinetraina nastalo 19 filmova od kojih su neki postigli izniman uspjeh – Zima Cristine Ricchi nagrađena je u službenoj konkurenciji Locarna i bila je nominirana za Europsku filmsku nagradu 2013., Between Dreams Iris Olsson prikazan je na preko 20 festivala i također nominiran za EFA, Territories Monice Baptiste dobio je nagradu za najbolju režiju kratkog metra na festivalu Visions du Reel itd.

Sudjelovanje je otvoreno filmašima i studentima filma iz cijelog svijeta, starijima od 18 godina, koji imaju neko iskustvo iza sebe – (a) autori su barem jednog kratkog filma prikazanog ili nagrađenog na međunarodnom festivalu ili su (b) radili na barem jednom filmu dužem od 60 minuta ili su (c) studenti posljednje godine filmskog studija/akademije. Traže se redatelji, snimatelji, majstori zvuka, voditelji postprodukcije, montažeri, skladatelji.

Okosnicu prijave čine motivacija i primjer prethodnog rada. Više detalja o prijavi potražite ovdje.

Kotizacije nema, organizator pokriva sve troškove i sudjeluje u trošku putovanja sudionika do i od Moskve. Cijena prijave iznosi 20 eura; program se održava na engleskom jeziku.