Go Short Student Campus 2013

19/12/2012

gdje i kada? Nijmegen, Nizozemska, 12.-17.03.2013.
update! produžen rok za prijavu: 15.01.2012.

link: www.breakingground.eu; facebook.com/platformBG
kontakt: info@breakingground.eu

Novo izdanje Go Short Student Campusa bit će održano u sklopu petog Go Shorta, međunarodnog festival kratkog filma u nizozemskom Nijmegenu. Oba nastaju u organizaciji vrlo aktivnog projekta Breaking Ground.

Ovoga puta fokus će biti na financiranju, promociji i distribuciji kratkometražnih filmova. Kako osigurati sredstva za svoje filmske ideje? Kad je film gotov, kako pristupiti pravoj publici? Kako kvalitetno pitchirati film? Iako program nije primarno namijenjen scenaristima, ova platforma posljednjih je godina jedno od korisnijih mjesta za mlade europske filmaše svih usmjerenja i profila, a posebno za redatelje, scenariste i producente.

Prijaviti se mogu studenti europskih filmskih škola i akademija, a na temelju prijava organizatori će odabrati 15 sudionika koji će tijekom intenzivnih šest dana sudjelovati na radonicama, master classovima, mnogobrojnim projekcijama aktualnog europskog i svjetskog kratkog metra te će imati priliku i na licu mjesta snimiti kratki film. Više o detaljima prethodnih izdanja potražite ovdje.

Prijava treba sadržavati motivacijsko pismo i profesionalni životopis i biti poslana na campus@breakingground.eu do 15. prosinca.

Kotizacija (koja uključuje smještaj) iznosi 302,50 eura, a odabranim polaznicima organizatori će pomoći u pronalaženju stipendija za pokrivanje barem dijela troška.

 

 

ScriptWatching: Sonja Tarokić

Prije ljetnih praznika krećemo s još jednom scenarističkom radionicom. Vrijeme je za – ScriptWatching. Proizašla je iz Palunkovog kluba, kao njegov popratni program koji vodi naša stalna suradnica, dramaturginja te filmska i TV scenaristica Irena Krčelić. Osim članovima Kluba odlučili smo je otvoriti i drugim zainteresiranima te najavljujemo da ćemo s njome nastaviti ponovno od rujna.

Namijenjena je scenaristima i redateljima, bilo filmskim studentima ili amaterima, a posebno onima koji tek pišu i snimaju svoje prve kratke filmove.

Koncept ScriptWatchinga vrlo je jednostavan – sudionicima će nekoliko dana prije radionice biti poslani scenariji na čitanje, na radionici će se gledati filmovi, a zatim analizirati razlike između pisanog predloška i ekranizacije, odabir režijskog pristupa i vizualnog stila, načini oblikovanja likova u tekstu i u slici, organizacija radnje, prenošenje atmosfere i drugo. Nakon toga slijedi razgovor sa gostom večeri – scenaristom i/ili redateljem!

Sonju Tarokić odabrali smo jer je jedna od najhvaljenijih i nagrađivanijih filmskih autora mlađe generacije, redateljica i scenaristica koja je sa već nekoliko svojih prvih filmova privukla pažnju struke i publike te najavila jednu od potencijalno zanimljivijih karijera domaće kinematografije koju ćemo svakako pratiti u godinama što dolaze.

Trenutno je studentica na diplomskom studiju filmske režije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je završila isti preddiplomski studij; studentica je i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu te suradnica Hrvatskog filmskog ljetopisa. Za filmove Crveno, Pametnice (u surežiji sa Hanom Jušić), Kurvo! i recentnim Ja sam svoj život posložila nagrađivana je do sada na Danima hrvatskog filma, Sarajevo Film festivalu, Frci, a i u Palunkovom izboru za najbolji hrvatski filmski scenarij 2011. našla se na prva dva mjesta. Također, za uloge u njenim filmovima nagrađivane su i glumice: Marina Redžepović, Marina Vodeničar te Karla Brbić.

Radionica je otvorena svima, ali je zbog prostora broj polaznika ograničen.

Sve zainteresirane molimo da se prijave do 22.06. na radionice@palunko.org sa osnovnim podacima (ime i prezime, kontakt-broj te kratka informacija o studiju, iskustvu, struci – što studirate, jeste li član neke filmske udruge, kino kluba, samostalni autor i sl.) Radionica će se održati u srijedu 27.06. u 19 sati u Maloj dvorani kina Tuškanac (od ulaza lijevo).