Nipkow 2012 / 2013

10/11/2012

gdje i kada? Berlin, 2012.-2013.
rok za prijavu: 19.11.2012.

link: www.nipkow.de
kontakt: nipkow-programm@t-online.de

Update! U tijeku su prijave za jesenski rok na razvojni program Nipkow za sezonu 2012/13. Podsjetimo i da je Dalibor Matanić, naš stalni mentor na radionici na Zagreb Film Festivalu, postao jedan od stipendista ovog programa u prethodnom kolu prijava.

U Berlinu stacionirani Program Nipkow već dvadeset godina djeluje kao platforma koja omogućuje razvoj različitih filmskih projekata. Mnogi od bivših sudionika su svojim upravo ovdje razvijenim filmovima kasnije osvajali brojne nagrade i priznanje na svjetskim festivalima.

Osnovu programa čini rezidencijalni boravak u Berlinu u trajanju od jednog do četiri mjeseca, uz stipendiju od 1,500 € mjesečno, a odvija se u obliku radionica, individualnog profesionalnog mentorstva i prakse (tzv. internshipa) u raznim filmskim i medijskim institucijama i organizacijama. Nakon rezidencije, ekipa Nipkowa i dalje nastavlja surađivati s autorima u vidu povezivanja s drugin institucijama, festivalima, pomažući oko eventualne međunarodne distribucije i drugog.

Ovisno o profilu pojedinog aplikanta i stupnju produkcije moguće je prijaviti se u dva programa:

a. razvoj projekta (namijenjen primarno filmskim autorima tj. redateljima i/ili scenaristima)

b. medijska praksa (namijenjen primarno producentima)

Žiri, u sastavu kojeg je ove godine i nama poznati slovenski producent Danijel Hočevar, odabire oko 15 stipendista, a u posebnim situacijama odobrava i produženje rezidencije na više od četiri mjeseca.

Prijaviti se mogu filmaši koji su:

– profesionalci (ne primaju se studenti!)
– iz jedne od zemalja koje su dio programa Media Plus (što osim zemalja EU uključuje i Hrvatsku i Norvešku)
– do sada već ostvarili barem jedan dugometražni igrani, dokumentarni ili međumedijski projekt
– režirali i/ili producirali barem jedan kratkometražni film nagrađen na nekom od važnijih svjetskih festivala te kojima bi projekt koji prijavljuju za program Nipkow bio prvi dugometražni film
– te koji imaju završenu prvu draft verziju scenarija koji žele razvijati

Prijava uz ostalo mora sadržavati:

  • -logline ili kratki opis (do 75 riječi)
  • -sinopsis (maks. 1 stranica ili 350 riječi)
  • -izvadak iz scenarija (maks. 4 stranice ili 2000 riječi)

Napomena: ne šalje se čitav završeni scenarij.

Svi materijali moraju biti na engleskom, na kojem se i odvija program, i šalju se poštom zaključno s datumom žiga do 27.04. na:

Nipkow Programm
Kurfürstendamm 225
D – 10719 Berlin
Njemačka

! Zanimljivost je da je program nazvan prema znamenitom berlinskom izumitelju i jednom od pionira televizijske tehnologije Paulu G. Nipkowu (na slici).