HAVC: Razvoj scenarija 2015

15/1/2015

Rok za prijavu: 28.4.2015.

Kontakt: maja.nikolic.razvoj@havc.hr

Hrvatski audiovizualni centar raspisao je Javni poziv za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2015. godini, u tri kategorije – za proizvodnju audiovizualnih djela, manjinske koprodukcije te za razvoj scenarija i razvoj projekata. Natječaj je otvoren tijekom čitave godine, a odluke u kategorijama poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata donose se najmanje tri puta godišnje. Prvi rok odluke je za prijave podnesene do 28.4., drugi do 23.6., a treći do 16.10.2015.

Obje potkategorije, razvoj scenarija i razvoj projekata, odnose se na dugometražne igrane (dulje od 70 min.) i dokumentarne filmove (dulje od 60 min.) namijenjene kinodistribuciji, te animirane u minimalnom trajanju od 24 minute. Prijava za razvoj scenarija podnosi se online te između ostalog mora sadržavati i:

– životopis (oba) scenarista
– sinopsis (min. 1-2 kartice)
– treatment (4–10 kartica)
– autorska koncepcija (min. pola kartice)
– u slučaju adaptacije postojećeg izvornika i literarni predložak sa scenarističkom koncepcijom
– druge tekstualne i/ili vizualne materijale (opcionalno)

Prijaviti se mogu fizičke osobe te pravne osobe registrirane za proizvodnju audiovizualnih djela upisane u odgovarajući registar u Republici Hrvatskoj: scenarist/ica ili autor/ica literarnog predloška, redatelj/ica koji/a piše scenarij ili samo producent/ica koji/a želi razviti scenarij ili bilo koja kombinacija ovih navedenih fizičkih ili pravnih osoba; po jednom tekstu mogu se prijaviti najviše dvije osobe; svi materijali moraju biti na hrvatskom jeziku.

Odabrani autori dobivaju potporu u iznosu do 35,000 kuna koje se mogu utrošiti za honorar autora, za troškove istraživanja, rezervacije prava na ekranizaciju izvornika, usluge dramaturga i savjetnika na scenariju, sudjelovanje u programu scenarističkog usavršavanja i sl. Dobitnici sredstava obavezni su završiti scenarije filmova 6 mjeseci po potpisivanju ugovora.

Nakon uspješno izvršene online prijave materijale treba poslati i u tiskanom obliku na:

Hrvatski audiovizualni centar
Nova Ves 18
10000 Zagreb
uz naznaku: „Javni poziv za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2015. godini – kategorija: poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih, dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova“

Više detalja o ostalim kategorijama i drugim Javnim pozivima potražite ovdje.