Woodyjeve naočale za ‘Minjonju njanjonju’!

25/10/2014

Palunkov program na Zagreb Film Festivalu po prvi je puta održan u obliku scenarističkog foruma, koji je objedinio dvije radionice, pitching, predavanja te panel o scenarističkim autorskim pravima. Pobjednik scenarističke radionice Palunko 12 i dobitnik Woodyjevih naočala je…

Josip Lukić za scenarij pod naslovom Minjonja njanjonja!

Žiri je djelovao u sastavu Daina Oniunas-Pusić (redateljica i scenaristica), Karla Lončar (filmska kritičarka) i Neven Dužanec (pobjednik Palunka 2013.) Josipu Lukiću je, uz statuu Woodyjeve naočale i diplomu, pripala mogućnost da svoj scenarij realizira u produkciji Hrvatskog filmskog saveza te da izravno bude uvršten u program Kockica na Zagreb Film Festivalu 2015. godine. Minjonja njanjonja scenarij je vrlo hrabrog autorskog izričaja o dvojici braće osnovnoškolaca koji provode jutro prije popodnevne smjene sami kod kuće u neobičnim igricama. Josip je dan prije dodjele morao otputovati u Novi Sad gdje mu se prikazuje recentni film pa je stoga nagradu primio njegov prijatelj i kolega Igor Jelinović, dok smo Josipovu sliku projicirali na platno 🙂

Posebno priznanje žirija osvojio je Miloš Popović za scenarij Autoput, priču o glumcu koji u kriznom trenutku, u lančanom sudaru, otkriva je li mu gluma samo zanimanje ili poziv.

U sklopu foruma održan je i Pitching Shorts – pitching kratkometražnih scenarija igranih i animiranih filmova nastalih na naprednoj radionici Palunkov klub tijekom 2014. Nagradu za najbolji pitch/projekt osvojila je Mateja Posedi za obiteljsku dramu Moj brat – o ženi koja, prisiljena dugovima, nenadano posjeti brata kojeg godinama nije vidjela. Uz diplomu i njoj će, kao i Lukiću i Popoviću, pripasti godišnja ulaznica za redovni repertoar koju im poklanja kino Europa. Najbolji pitch/projekt birale su Jasmina Kallay, Irena Krčelić i Jelena Paljan, koje su proteklih tjedan dana ujedno bile mentorice polaznicima radionice Palunko 12.

Josip Lukić (Split, 1984.) redatelj je i scenarist dvaju kratkometražnih filmova u produkciji Blank_filmskog inkubatora, Marmelada (prikazan lani na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva) te Vrag u gospođici Jones, koji je prije nekoliko tjedana imao svjetsku premijeru u Rumunjskoj, a pažnju javnosti privukao je kada je ovog ljeta izbačen iz konkurencije Festivala europskog kratkometražnog filma u Brestu. Koscenarist je i glavni glumac u filmu Snijeg u Splitu (Kockice 2013.)

Miloš Popović (Zagreb, 1967.) je grafički dizajner koji se dugo godina entuzijastički bavi pisanjem kratkih priča te polazi radionice filma i scenarija. Ove godine polazio je radionicu pisanja za film u Kinoklubu Zagreb, a Palunko mu je prvo festivalsko iskustvo ovakvog tipa.

Mateja Posedi (Čakovec, 1992.) je brucošica komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a iza sebe ima sudjelovanje na nizu filmskih radionica (Blank, Kinoklub Zagreb, tri godine u Škole medijske kulture…). Ovog ljeta bila je jedna od osmero članova Žirija mladih filmofila na Pulskom filmskom festivalu i Motovun Film Festivalu.

U radionici Palunko 12 uz Josipa i Miloša sudjelovalo je još deset polaznika: Matko Abramić (Stop, autostop), Dunja Fajdić (Život vječni), Hrvoje Sutlić (Courvoisier), Indira Jašarović (Bayeri), Sanja Repanić-Blažičko (Kafkaman), Danko Delač (Antinefekt), Matija Drniković (Priča o kozi), Manda Espi Tomičić (Prvo, pa žensko), a posebno nam je drago da je sudjelovalo i dvoje polaznika iz Bosne i Hercegovine, Esma Sarić (Čudovište) i Ernad Osmić (Bit će šta bude).

U sklopu Pitching Shortsa svoje su projekte u razvoju predstavili i Andreja Hlupić (99 Luftballons), Ines Jokoš (Malo da se počastimo), Katarina Radetić (Šjor Srićni), Marin Ante (Levijatan), Jaka Primorac (Izgubljena prtljaga) i Ivana Vuković (Labud).

Nakon ZFF-a čeka nas nova, sedma sezona Palunkovog kluba, a kako smo najavili na okruglom stolu održanom u petak, s kolegama iz Ogranka dramskih pisaca i scenarista HDDU-a nastavljamo raditi na zalaganju za scenaristička autorska prava, o čemu ćemo vas izvještavati tijekom nadolazećih mjeseci.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u radu i organizaciji Scenarističkog foruma Palunko 12 te u produkciji filma Nedjeljni program!

Mateja Posedi i Miloš Popović

Jasmina Kallay i pobjednici

Neven Dužanec, pobjednik Palunka 2013.

Dodjela nagrada

Voditelj Palunka Uroš Živanović i Josip Lukić, pobjednik Palunka 2014.

Josip Lukić na platnu i Woodyjeve naočale, nagrada za najbolji scenarij, rad Ane Ogrizović i Uroša Živanovića

Foto: Julien Duval / Zagreb Film Festival