Dužanec, Lončar i Oniunas-Pusić biraju pobjednika Palunka 12

3/10/2014

Predstavljamo tročlani žiri mladih filmaša koji će odabrati najboljeg scenarista između dvanaest polaznika Palunka 12. Dodjela nagrada bit će 24. listopada u 20 sati u maloj dvorani kina Tuškanac u sklopu zatvaranja Scenarističkog foruma Palunko 12. Pobjedniku će, uz statuu i izravan ulaz u naprednu radionicu Palunkov klub, pripasti sjajna prilika da svoj scenarij realizira u produkciji Hrvatskog filmskog saveza te premijerno prikaže u programu Kockice na Zagreb Film Festivalu 2015!

Neven Dužanec (Zagreb, 1974.) | Neven je scenarijem pod nazivom Nedjeljni program pobijedio na lanjskom, 11. izdanju Palunka. Budući da iza sebe već ima više kratkometražnih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, povjerena mu je režija Nedjeljnog programa te ćemo ga premijerno moći pogledati 21. listopada u konkurenciji Kockica na nadolazećem Zagreb Film Festivalu. Diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, radi kao filmski i TV prevoditelj, a filmom se kao autor bavi od 2001. kada je postao član Kinokluba Zagreb. Nedjeljni program mu je treći igrani film – S Darkom (KKZ, 2014.), u kojem glavne uloge tumače Ivana Roščić i Živko Anočić, igrao je u travnju na 23. Danima hrvatskog filma, a Prvi put s Vedranom Živolićem i Mirnom Medaković (KKZ, 2010.) prikazan je u kratkometražnom programu Pulskog filmskog festivala, Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva te je osvojio treću nagradu na Sisačkom amaterskom filmskom festivalu.

Karla Lončar (Zagreb, 1984.) | Diplomirala je komparativnu književnost i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje trenutno studira na Poslijediplomskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Bavi se filmologijom i filmskom kritikom te je zaposlena kao suradnica Filmskog enciklopedijskog rječnika u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža. Izvršna je urednica Hrvatskog filmskog ljetopisa, a tekstove objavljuje u časopisu Filmonaut te u emisiji Filmoskop Trećeg programa Hrvatskog radija. Dobitnica je Diplome „Vladimir Vuković“ Hrvatskog društva filmskih kritičara za najboljeg novog kritičara u 2011. godini. Bila je sudionica Sarajevo Talent Pressa (2013.) i Berlinale Talent Pressa (2014.)

Daina Oniunas-Pusić (Zagreb, 1985.) | Daina je završila BA filmske i TV režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a od 2010. godine je na MA studiju režije na prestižnoj London Film School. Režirala je i napisala desetak kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova, među kojima se ističu Kinkachoo, pobjednik Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva i Slonovi (Elephants) za koje je na Danima hrvatskog filma 2013. godine osvojila Nagradu žirija za najbolji scenarij i Nagradu „Jelena Rajković“ za najboljeg autora do 30 godina. Na Kockicama je sudjelovala dva puta, 2009. filmom Rez i 2010. filmom Kinkachoo. U ožujku ove godine u Luxembourgu je pobijedila na European Short Pitchu 2015, programu razvoja kratkometražnog filma u organizaciji europske filmske mreže NISI MASA, čije su članice Kinoklub Zagreb i Palunko. Pobjednički projekt nosi naziv The Beast of Burden (Zvjerka), trenutno je u produkciji (Slavica film), a glavne uloge tumače Marija Kohn i Doris Šarić-Kukuljica.

Povezane vijesti:
Odabrani polaznici Palunka 12
Scenaristički forum Palunko 12
Palunko u Sarajevu i Motovunu