HAVC: Razvoj scenarija igranog filma – prvi rezultati za 2014.

7/9/2014

Hrvatski audiovizualni centar u petak 5. rujna objavio je prve rezultate proizvodnje i razvoja scenarija i projekata dugometražnog igranog filma prema Javnom pozivu za 2014. godinu. Odobrena je potpora za ukupno 13 scenarija u razvoju.

Rezultati se odnose na rok proizvodnje 28. ožujka te na dva roka za razvoj, 25. travnja i 20. lipnja.

Među trinaest scenarista kojima je osigurana šestomjesečna potpora za razvoj je i scenarij filma za djecu Genijalci autorice Jasmine Kallay, koja će biti jedna od mentorica na nadolazećoj scenarističkoj radionici Palunko 12 na Zagreb Film Festivalu. Također, i drugim dvjema našim mentoricama odobrena je potpora, i to za proizvodnju: dječji znanstveno-fantastični Moj dida je vanzemaljac po scenariju Irene Krčelić, a u režiji Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop producirat će Studio Dim, dok će Dianina lista, koju po istinitoj priči iz Drugog svjetskog rata scenaristički potpisuju Jelena Paljan i Dana Budisavljević, biti igranofilmski redateljski debi za Budisavljević (produkcija Hulahop).

Na listi scenarista našlo se još nekoliko imena s Palunkovih radionica: Mia Bučević, polaznica Palunka 1.1 na ZFF-u 2013. idućih šest mjeseci raspisivat će film A koliko vi imate godina?, dok će Filip Peruzović, pobjednik Palunka 4, raditi na scenariju pod nazivom Toni ide na prekvalifikaciju. Tomislav Zajec, mentor s najdužim „stažem” na našoj radionici na ZFF-u (od 2005. do 2013.), potporu je dobio za scenarij Zečji nasip, koji već ima pridruženog producenta, Kinoramu. Zanimljivo je da su potonja dvojica ovog ljeta na 61. Pulskom filmskom festivalu u konurenciji imali zajednički film – Trebalo bi prošetati psa. Riječ je o Peruzovićevom dugometražnom debiju, čiji je scenarij Zajec adaptirao prema vlastitoj istoimenoj drami iz 2012.

U nastavku donosimo popis svih dugometražnih igranih scenarija i scenarista kojima je odobrena potpora po Javnom pozivu HAVC-a u ovoj kategoriji, dok rezultate ostalih kategorija možete pronaći na ovom linku.

Rok 25. travnja 2014.

A koliko vi imate godina? – Mia Bučević
Čekanje – Vid Spindler
Dnevnik Pauline P. – Dora Delbianco (autor predloška Sanja Polak)
Drenje – Dalija Dozet i Tena Gojić (autor predloška Luka Bekavac)
Genijalci – Jasmina Kallay
Godina svinje – Ivan Sikavica (autor predloška Nebojša Lujanović)
Starapana – Dorotea Vučić
U.P.M. – Ivo Balenović (autor predloška Damir Karakaš)

Rok 20. lipnja 2014.

Kavezi – Damir Čučić
Mali je naš – Antonio Nuić
Sam samcat – Bobo Jelčić
Toni ide na prekvalifikaciju – Filip Peruzović
Zečji nasip – Tomislav Zajec

Idući rok prijave za razvoj scenarija dugometražnog igranog, dugometražnog dokumentarnog te animiranog filma po Javnom pozivu HAVC-a za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2014. godini je 17. listopada.