Scenaristički forum Palunko 12

28/8/2014

Zagreb, 18.–25.10.2014.
Rok za prijavu: 21.9.2014.

Kontakt: info@palunko.org

U sklopu Industrije, edukativne i networking platforme na 12. Zagreb Film Festivalu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza najavljujemo – Scenaristički forum Palunko 12!

Središnji dio Palunkovog foruma je tradicionalna natjecateljska međunarodna radionica scenarija kratkometražnog igranog filma za 12 talentiranih, odabranih putem javnog natječaja. Novost je da radionica ove godine ima žanrovski predznak. Polaznike očekuje tjedan dana razvijanja ideje od sinopsisa do scenarija uz Jasminu Kallay, Irenu Krčelić i Jelenu Paljan, a pobjednik je, kao i uvijek – samo jedan.

Najbolji scenarij osvaja mogućnost realizacije u produkciji Hrvatskog filmskog saveza i premijeru u idućim Kockicama, hrvatskom natjecateljskom programu ZFF-a. Ove godine u Kockicama gledat ćemo tako Nedjeljni program, humornu dramu scenarista i redatelja Nevena Dužaneca, pobjednika Palunka 2013., u kojoj glavne uloge tumače Romina Vitasović i Stjepan Perić.

Popratni diskurzivni program, otvoren za javnost, bit će posvećen transmediji i scenarističkim autorskim pravima. Ovogodišnja novost je i da Pitching Shorts također postaje natjecateljskog karaktera pa ćemo tako uz pobjednika Palunka birati i Best Pitch. Pitching Shorts je završni dio šestomjesečne napredne radionice Palunkov klub o čemu možete više saznati na ovom linku.

Irena Krčelić, scenaristica i dramaturginja koja je s Palunkom od samog početka, vraća nam se na ZFF kao mentorica nakon nekoliko godina pauze, tijekom kojih se uspješno bavila autorskim projektima – za transmedijalni film Moj dida je vanzemaljac osvojila je nagradu beActive na prestižnom Pixel Marketu za najbolji scenarij (Best scripted content) te nagradu programa Prime4Kids&Family za najbolji projekt za djecu 2013. U kinima smo mogli gledati njezin dugometražni scenaristički debi Duh babe Ilonke (2011.), a u vrijeme ZFF-a na HRT-u će se vrtiti druga sezona njenog Laboratorija na kraju svemira. Dr. sc. Jasmina Kallay je hrvatsko-engleska scenaristica i spisateljica koja je doktorirala transmediju pri University College Dublin. Prema njenom young adult romanu Beat Girl snimljena je britanska serija koja je 2013. bila nominirana za International Emmy. Osim kao autor i predavač, radi kao ghostwriter i script-doctor. Dramaturginju i montažerku Jelenu Paljan 5. rujna na sve utjecajnijem Toronto International Film Festivalu očekuje međunarodna premijera Kosca redatelja Zvonimira Jurića, čiji scenarij zajednički potpisuju. Koscenaristica je i nagrađivanih dokumentaraca Sve 5! Dane Budisavljević (2004.) i Sevdah Marine Andree Škop (2009.) te popularne serije Nedjeljom ujutro, subotom navečer Predraga Ličine (2013.)

O detaljnom sadržaju programa foruma i pitchinga obavještavat ćemo vas tijekom rujna na portalu, Facebooku, Twitteru i putem newslettera. U nastavku u formi FAQ doznajte sve o natječaju za radionicu Palunko 12, a ako imate dodatnih pitanja ili nejasnoća svakako nam se javite na info@palunko.org!

Tko se može prijaviti?

Scenaristi stariji od 18 godina, neovisno o prethodnom filmskom i spisateljskom iskustvu. Mogu se prijaviti i svi dosadašnji Palunkovci, osim bivših pobjednika i polaznika aktualnog izdanja Palunkovog kluba. Prijaviti se mogu i strani državljani koji govore i pišu hrvatski (radionica i popratni programi odvijaju se na hrvatskom jeziku).

Što je potrebno za prijavu?

1) Za početak, potrebno je ispuniti prijavnicu koju možete preuzeti na ovom linku. U njoj ćete napisati osnovne podatke o sebi te o motivaciji za sudjelovanje.

2) Uz prijavnicu prilažete sinopsis i logline za kratkometražni igrani film predviđenog trajanja do 15 minuta. Sinopsis treba biti maksimalne duljine do 2500 znakova (s razmacima), a logline filma do 200 znakova (s razmacima) i trebaju biti u istom dokumentu. Dokument treba biti u tekstualnom formatu: doc, docx, rtf, txt, odt… (ne u pdf-u!) Sinopsis svakako treba biti naslovljen, makar radno.

Dokumenti trebaju biti imenovani („Ime Prezime, prijavnica“ odnosno „Ime Prezime, sinopsis“) i poslani do nedjelje 21. rujna 2014. u 23.59h na radionice@palunko.org s naznakom (subject) „Prijava za Palunko 12“

Ima li nekih posebnih uvjeta vezano za sam sinopsis, odnosno za žanr, rod, temu ili stil filma?

Ima, ove godine tražimo isključivo sinopsise žanrovskih filmova. Sinopsis može biti u fazi razvijanja ideje ili posve završen, to prepuštamo kandidatu na odluku. Umjesto igrane može se raditi i o nekoj hibridnoj filmskoj formi, ali okosnica mora biti narativno-fiktivna.

Hm… kad kažete „žanrovski“, na što točno mislite?

Mislimo ovo i nećemo vam više od toga pomoći 🙂

Mora li sinopsis biti original?

Da, sinopsis mora biti isključivo originalno autorsko djelo, koje nije prethodno niti do trenutka završetka radionice objavljeno niti prijavljeno na neku drugu radionicu ili natječaj. Ne može biti za film koji je već u produkciji, adaptacija postojećeg književnog ili drugog djela, skraćena verzija dugometražnog scenarija i slično. Za specifične upite po ovom pitanju, najbolje je obratiti se na gornji kontakt prije slanja prijave.

Može li se poslati više sinopsisa?

Najviše dva po osobi.

Može li se na radionici sudjelovati u paru?

Ne, po jednom sinopsisu može sudjelovati jedna osoba.

Može li se umjesto sinopsisa poslati scenarij ili čak oboje?

Ne, prijava se temelji isključivo na sinopsisu, loglineu i prijavnici. Scenarije nećemo uzimati u obzir.

Mogu li se prijavi priložiti neki prethodni scenariji?

Nije potrebno, ali se opcionalno mogu priložiti linkovi na filmove snimljene prema prethodno završenim scenarijima, ako ih ima.

Kako biti siguran da je prijava završila u Palunkovom inboksu i da je ispravna?

Svi će dobiti odgovor po zaprimljenoj prijavi – ako ga do 22. rujna ne dobijete, obavezno nas kontaktirajte. Potrudit ćemo se da svima čija prijava iz nekog razloga nije ispravna to pravovremeno javimo, ali ne za prijave koje pristignu posljednjih dana do roka. Stoga – bacite se na tipkanje 🙂

Kako izgleda proces selekcije?

Mentorice prvo anonimno čitaju sinopsise i ocjenjuju ih, a zatim na temelju ocjene i čitave prijave odabiru 12 autora koji izravno ulaze u radionicu. Imena polaznika bit će objavljena najkasnije do 5. listopada. Organizatori zadržavaju diskrecijsko pravo; odluka o odabiru je konačna objavom rezultata na portalu Palunko.

Kako izgleda radionica?

Polaznike dijelimo u tri grupe i svaka dobiva svog mentora s kojim intenzivno radi pet dana. Šesti dan rezerviran je za finiširanje radova, sedmi za žiriranje, a u subotu 25. listopada saznat ćemo ovogodišnjeg pobjednika. Uz rad u grupi, polaznici će sudjelovati u svim popratnim događanjima foruma.

Koliko košta prijava i sudjelovanje?

Prijava i sudjelovanje su besplatni. Sudionici koji nisu iz Zagreba u vlastitoj si organizaciji i trošku osiguravaju prijevoz, smještaj i ostalo.

Tko bira pobjednika?

Tročlani žiri mladih filmaša, o čijem ćemo vas kompletnom sastavu obavijestiti uskoro – jedan od njih je lanjski pobjednik Palunka Neven Dužanec. Osim najboljeg scenarija, žiri dodjeljuje i jednu posebnu pohvalu.

Što je nagrada?

Razvoj projekta i mogućnost realizacije filma. Autor najboljeg scenarija osvaja izravan ulaz u Palunkov klub, naprednu šestomjesečnu scenarističku radionicu, te intenzivan tromjesečni rad s mentorom kojeg je imao na ZFF-u. Nakon uspješno završenog „pakiranja“ i slaganja ekipe projekt ide u produkciju Hrvatskog filmskog saveza. Konačna realizacija filma ovisit će o dobivenim sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra ili nekog drugog sličnog fonda. Premijera filma rezervirana je za konkurenciju Kockica na Zagreb Film Festivalu.

Kino Europa pobjedniku Palunka i posebno pohvaljenom, kao i najboljem pitcheru, poklanja godišnje iskaznice za svoj redovni filmski program. Svi sudionici radionice Palunko 12 dobivaju akreditaciju za Zagreb Film Festival.

Da li sudjelovanjem u radionici zadržavam autorska prava nad svojim scenarijem?

Naravno, no scenariji koji nisu osvojili nagradu, a koji kasnije budu realizirani u nekoj drugoj produkciji trebali bi na najavnoj ili odjavnoj špici filma imati natpis „Scenarij nastao na scenarističkoj radionici Palunko 2014.“ ili neku drugu sličnu formulaciju prema dogovoru s Palunkom / Hrvatskim filmskim savezom.

Ima li još nekih „sitnih slova“ koja treba znati?

Hrvatski filmski savez i Zagreb Film Festival zadržavaju pravo korištenja imena sudionika i nazive scenarija za potrebe objavljivanja na web-stranicama i publikacijama bez njihova pristanka. Organizatori mogu zatražiti intervjuiranje i fotografiranje sudionika koje se može održati samo uz njihov pristanak.

I to je to, pišite, šaljite i vidimo se na ZFF-u! 🙂

Vizual Scenarističkog foruma Palunko 12 u visokoj rezoluciji možete preuzeti ovdje:

scenaristicki forum palunko

Palunko je projekt Hrvatskog filmskog saveza. Program projekta za 2014. godinu sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.