Palunko u Sarajevu i Motovunu

29/8/2014

Na netom završenom 20. Sarajevo Film Festivalu u programu Pack & Pitch u sklopu 8. Talents Sarajeva među samo šest odabranih projekata u razvoju iz Jugoistočne Europe natjecao se i Dan Republike scenarista i producenta Matije Drnikovića, kratkometražni scenarij koji je nastao na radionici Palunkov klub 5 (2013./’14.) i koji je predstavljen na Palunkovom pitchingu na 23. Danima hrvatskog filma. Tim povodom…

…odlučili smo malo istražiti gdje su sve scenariji koji su proteklih par sezona raspisivani na radionicama Palunko na Zagreb Film Festivalu i na Palunkovom klubu te time ujedno najaviti početak nove sezone i zaključiti ljetnu web-pauzu. Da ne biste pomislili da smo se izležavali na luftiću, ovom prilikom objavljujemo da smo tijekom proljeća i ljeta snimali Nedjeljni program – film koji je prema svom pobjedničkom scenariju Palunka 11 (ZFF 2013.) režirao Neven Dužanec. Glavne uloge u ovoj humornoj drami tumače Romina Vitasović i Stjepan Perić, a premijera se očekuje u listopadu u programu Kockica na 12. Zagreb Film Festivalu, o čemu ćemo vas više informirati tijekom rujna i listopada.

Uz Matijin Dan Republike, komediju u kojoj igra Rizika u jednom staračkom domu krene nizbrdo, značajan ovogodišnji uspjeh Palunkovih polaznika svakako je film Igre scenaristice Ane Feil. Scenarij je nastao na radionici Palunko 10 (ZFF 2012.), Ana ga je potom razvijala kroz Palunkov klub te ga predstavila na Pitching Shortsu na lanjskom ZFF-u. Scenarij je zatim bio odabran u International Talent Workshop u sklopu Festivala tolerancije, gdje je realiziran i premijerno prikazan, da bi potom ovog ljeta igrao u motovunskom natjecateljskom programu Motovunski kratki. U ovoj priči smještenoj u Zagreb u doba NDH glavne uloge tumače Ema Pražić, Jadranka Đokić i Janko Popović Volarić, a redateljski ga kolektivno potpisuju polaznici ITW-a.

Uz dosad sedam snimljenih filmova u produkciji Hrvatskog filmskog saveza prema pobjedničkim scenarijima naše radionice na ZFF-u, Igre su jedan od tri scenarija koja su ekranizirana u vanjskim produkcijama. Drugi je Zujanje Kristine Vuković (posebna pohvala na Palunku 10, ZFF 2012.), drama o dječaku kojeg iritira bakin masažer, koji je nakon Palunka režirala kao vježbu na 2. godini studija filmske i TV režije na zagrebačkoj ADU. Treći je Nedjelje ubijaju više ljudi nego bombe (Palunko 6, ZFF 2008.) Andreje Hlupić i Ivana Petričeca, film o mladom paru koji svake nedjelje tradicionalno odlazi kod ‘njenih’ na ručak, o čemu možete više pročitati u intervjuu sa scenarističkim dvojcem.

Od dvanaest scenarija s lanjskog Palunka, uz nagrađeni Nedjeljni program, čak je četiri krenulo u daljnji razvoj. Romina Vitasović, inače diplomirana glumica, sudjelovala je sa scenarijem Osiguranje će sve srediti, koji je nakon ZFF-a razvijala na Palunkovom klubu, da bi se potom odlučila prvi puta stati iza kamere i režirati ga. Produkcijsku podršku dobila je od Aning Filma i producenta Matije Radeljaka, a snimanje se očekuje ove jeseni – u glavnim ulogama nastupit će Ivana Krizmanić i Lana Gojak. Zatim, Cestom za gubilište Maria Merdžana uvršten je u uži izbor Blank_filmskog inkubatora za omnibus sastavljen od kratkometražnih filmova čija se radnja događa u automobilu. Također, redatelje i producentske kuće osigurali su si i Sanja Peršić, autorica lani posebno pohvaljenog scenarija Stipe, volim te! (režija Igor Jelinović, produkcija Blank) te Nina Bajsić za scenarij Ne gledaj iza (redatelj Bruno Mustić, produkcija Globe Media).

Među scenarijima koji su razvijani kroz proteklih nekoliko sezona Palunkovog kluba, trenutno je također četiri u razvoju. Igoru Jelinoviću se na obiteljskoj drami Šta ti se čini od ovih mojih (Klub 5, 2013./’14.) pridružio producent Tibor Keser i kuća Rational International, a pridruženog redatelja i producenticu, Gorana Ribarića i Saru Juričić, već ima i scenarij Ivane Vuković Labuđe jezero (Klub 6, 2014.) U fazi razvoja je i kinesko-zagorska komedija Moja draga Klementina Sandre Antolić (Klub 4, 2013.) s redateljem Markom Stanićem, a podsjetimo i da je scenarij Pingvini Anite Čeko od kratkometražnog prerastao u dugometražni kroz Palunkov klub 2013., kao takav predstavljen na Pitching Shortsu lani na ZFF-u da bi potom dobio potporu HAVC-a za razvoj scenarija.

Na nadolazećem Zagreb Film Festivalu očekuje nas 12 novih scenarija na Palunku 12, dok će na Pitching Shortsu svoje projekte u razvoju predstaviti sedmero polaznika aktualnog Palunkovog kluba, uz spomenutu Ivanu Vuković, to su Mateja Posedi, Jaka Primorac, Andreja Hlupić, Marin Ante, Ines Jokoš i Katarina Radetić. O njima više u narednim tjednima… Čitamo se 🙂


/ Naslovna fotografija: Igre (International Talent Workshop) /