Palunko 1.1

10/9/2013

gdje i kada? Zagreb, 20.-26.10.2013.
rok za prijavu: 25.09.2013.

kontakt: info@palunko.org

Vrijeme je za jedanaesti Palunko – od danas su otvorene prijave za sudjelovanje u našoj scenarističkoj radionici koja će se od 20. do 26. listopada u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza tradicionalno održati na Zagreb Film Festivalu.

U drugo desetljeće ulazimo uz mnoge novine, neke veće, neke manje, a s ciljem da pratimo viziju koju je ZFF zacrtao prošlogodišnjim pokretanjem edukativne i umrežavačke platforme pod nazivom Industrija koje je Palunkova radionica dio. Također, smatrali smo da postojeći Palunkov model od-ideje-do-filma treba unaprijediti kako bi išao u korak s nedvojbenim porastom kvalitete hrvatskog kratkog metra posljednjih godina.

Stoga, kao što možete primijetiti, umjesto Palunka 11 donosimo Palunko 1.1rebootano izdanje!

Osnovi koncept radionice ostaje isti kao i do sada: tražimo 12 talentiranih scenarista (ili onih koji to tek žele postati:) koji će tijekom trajanja festivala uz podršku mentora razvijati svoje ideje u scenarije kratkog igranog filma. S mentorskim smo trojcem i dalje vrlo zadovoljni pa ih nismo mijenjali – to su već dobro vam poznati Tomislav Zajec, Dalibor Matanić i Danilo Šerbedžija. A kao i uvijek, samo je jedan pobjednik – žiri će po završetku radionice odabrati najboljeg scenarista koji osvaja šansu da svoj scenarij vidi uprizoren na velikom platnu.

Najveća novost koju donosi ovaj Palunko je da više nema prijava putem SMS poruka već se sada odmah šalje sinopsis za kratki film i postoji samo jedan krug selekcije. Za one koji su voljeli „stiskati“ ideju filma u 160 znakova ipak nije sve tako crno jer će se uz sinopsis trebati priložiti i logline filma. Zatim, odlučili smo podebljati program same radionice analizama kratkih filmova i dodatnim radnim danom za pisanje. Novost je i da je ove godine sudjelovanje otvoreno i bivšim polaznicima Palunkovih radionica kao i stranim državljanima.

Uz radioničarski dio donosimo i panel-sekciju koja će uključivati diskusije o europskim scenarističkim programima te pitching polaznika Palunkovog kluba, radionice razvoja scenarija kratkog filma koja ide tijekom cijele godine. O svim detaljima ovih popratnih programa obavijestit ćemo vas uskoro.

U nastavku u formi FAQ doznajte sve o natječaju za Palunko 1.1, redom od prijave preko radionice do nagrade i dalje. Ako imate dodatnih pitanja ili nejasnoća svakako nam se javite na info@palunko.org!

 

 

Tko se može prijaviti?

Scenaristi stariji od 18 godina, neovisno o prethodnom filmskom i spisateljskom iskustvu. Mogu se prijaviti i svi dosadašnji Palunkovci izuzev bivših pobjednika te polaznika aktualnog izdanja Palunkovog kluba. Također, prijave su od ove godine otvorene i stranim državljanima koji govore i pišu hrvatski (radionica i popratni programi odvijaju se na hrvatskom jeziku).

Što je potrebno za prijavu?

Za početak, potrebno je ispuniti prijavnicu koju možete preuzeti na ovom linku. U njoj ćete napisati osnovne podatke o sebi te o motivaciji za sudjelovanje. Uz prijavnicu prilažete sinopsis i logline za kratkometražni igrani film predviđenog trajanja od 10 do 15 minuta.

Sinopsis treba biti maksimalne duljine 2500 znakova (s razmacima!), a logline filma do 200 i trebaju biti u istom dokumentu. Dokument treba biti u tekstualnom formatu: doc, docx, rtf, txt, odt… (ne u pdf-u!) Sinopsis svakako treba biti naslovljen, makar radno.

Dokumenti trebaju biti imenovani („Ime Prezime, prijavnica“ odnosno „Ime Prezime, sinopsis“) i poslani do srijede 25. rujna 2013. na radionice@palunko.org s naznakom (subject) „Prijava za Palunko 1.1“

Kako biti siguran da je prijava završila u Palunkovom inboksu?

Svi će dobiti odgovor po zaprimljenom mailu – ako ga do 26. rujna ne dobijete obavezno nas kontaktirajte.

Ima li nekih posebnih uvjeta vezano za sam sinopsis, odnosno za žanr, temu ili stil filma?

Nema. Traži se jednostavno sinopsis za kratki igrani film. Može biti u fazi razvijanja ideje ili posve završen, to prepuštamo kandidatu na odluku. Umjesto igrane može se, iznimno, raditi i o nekoj hibridnoj filmskoj formi, ali okosnica onda mora isključivo biti narativno-fiktivna. Budući da je cilj projekta da se nagrađeni scenarij realizira moguća ograničenja su eventualno ona produkcijska pa je tako preporučljivo da se radi o pričama koje se mogu snimiti npr. u jednom gradu, s manjim brojem glumaca, bez specijalnih efekata i slično.

Mora li sinopsis biti original?

Da, sinopsis mora biti isključivo originalno autorsko djelo. Ne može biti: prethodno objavljen niti prijavljen na neku drugu radionicu ili natječaj, za film koji je već u produkciji, adaptacija postojećeg književnog ili drugog djela, skraćena verzija dugometražnog scenarija i slično.

Može li se poslati više sinopsisa?

Najviše dva po osobi.

Može li se na radionici sudjelovati u paru?

U iznimnim slučajevima – ako se radi o scenaristima koji već iza sebe imaju zajednička ostvarenja i planiraju i dalje pisati zajedno, što nam moraju dodatno obrazložiti u prijavi.

Mogu li se prijavi priložiti i neki prethodni scenariji?

Ne, ali se opcionalno mogu priložiti linkovi na filmove snimljene prema prethodno završenim scenarijima, ako ih ima.

Kako izgleda proces selekcije?

Mentori prvo anonimno čitaju sinopsise i ocjenjuju ih, a zatim na temelju ocjene i čitave prijave odabiru 12 autora koji izravno ulaze u radionicu. Organizatori zadržavaju diskrecijsko pravo; odluka o odabiru je konačna objavom rezultata na portalu Palunko.

Kako izgleda radionica?

Polaznike dijelimo u tri grupe i svaka dobiva svog mentora s kojim radi pet dana. Novost je ove godine da ćemo imati i analize kratkih filmova, a budući da radionica traje dan duže nego inače onda polaznici imaju cijeli dodatni dan za finiširanje svojih scenarija. Obavezni dodatni sadržaj je, naravno, i praćenje svih večeri Kockica – bez markiranja 🙂

Koliko košta prijava i sudjelovanje?

Prijava i sudjelovanje su besplatni, nema nikakve kotizacije. Sudionici koji nisu iz Zagreba u vlastitoj si organizaciji i trošku osiguravaju prijevoz, smještaj i ostalo.

Tko bira pobjednika?

Unatrag posljednje dvije godine najbolji scenarij više ne biraju mentori već tročlani žiri mladih filmaša, obično pobjednika prethodnih izdanja Kockica i Palunka. Do sada su to bili Juraj Lerotić, Dean Kotiga, Hrvoje Magić, Lana Brčić, Tin Žanić i Dalija Dozet. O ovogodišnjem sastavu obavijestit ćemo vas uskoro. Osim najboljeg scenarija, žiri dodjeljuje i jednu do dvije posebne pohvale.

Što je nagrada?

Razvoj projekta i mogućnost realizacije filma. Autor najboljeg scenarija osvaja izravan ulaz u Palunkov klub, radionicu razvoja scenarija kratkog filma, te intenzivan tromjesečni rad s mentorom kojeg je imao na radionici. Nakon uspješno završenog „pakiranja“ i slaganja ekipe projekt ide u produkciju Hrvatskog filmskog saveza, a u suradnji s Propeler Filmom. Konačna realizacija filma ovisit će o dobivenim sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra ili nekog drugog sličnog fonda. Premijera filma rezervirana je za konkurenciju Kockica na Zagreb Film Festivalu.

Kino Europa pobjedniku poklanja godišnju iskaznicu za svoj redovni filmski program.

Od ove godine tu su i nagrade za polaznike koji su dobili posebne pohvale – Palunkova prijateljska kuća Centar za kreativno pisanje iz Zagreba poklanja 50%-tni popust na svoje semestralne programe: jedan „kupon“ za radionicu filmskog scenarija s Tomislavom Zajecom i jedan za radionicu scenarija TV serije sa Sanjom Kovačević.

Također, svi sudionici radionice dobivaju akreditaciju za Zagreb Film Festival.

Da li sudjelovanjem u radionici zadržavam autorska prava nad svojim scenarijem?

Naravno, no scenariji koji nisu osvojili nagradu a koji kasnije budu realizirani u nekoj drugoj produkciji trebali bi na špici filma imati natpis „Scenarij nastao na scenarističkoj radionici Palunko 2013“ ili neku drugu sličnu formulaciju, prema dogovoru.

Ima li još nekih „sitnih slova“ koja treba znati?

Hrvatski filmski savez i Zagreb Film Festival zadržavaju pravo korištenja imena sudionika za potrebe objavljivanja na web stranicama i publikacijama bez njihova pristanka. Organizatori mogu zatražiti intervjuiranje i fotografiranje sudionika koje se može održati samo uz njihov pristanak.

I na kraju jedan prijateljski savjet: put od scenarija do filma može biti dug i naporan (zapravo najčešće jest); stoga polaznicima uvijek skrećemo pažnju na to da osmišljavaju one filmske priče koje zaista žele ispričati i one likove s kojima će moći (su)živjeti u dužem periodu 🙂

Toliko od nas za sada, o svim ostalim informacijama i novostima vezanim uz Palunko 1.1 čitajte u narednim tjednima ovdje na portalu, na našoj Facebook stranici i Twitter profilu. Zahvaljujemo svim suradnicima na pomoći oko organizacije – Hrvatskom filmskom savezu, Zagreb Film Festivalu, Propeler Filmu, Centru za kreativno pisanje, studiju Blok4 te Kinoklubu Zagreb i Galeriji Nova na dodatnom prostoru za održavanje programa.

Vidimo se na ZFF-u!

 

Promotivne vizuale preuzmite ovdje (1) i ovdje (2).

Partneri: