European Short Pitch 2014

12/6/2013

gdje i kada? TBD, 01.2014.-03.2014.
rok za prijavu: 30.09.2013.

link: www.nisimasa.com
kontakt: europeanshortpitch@nisimasa.com

European Short Pitch inicijativa je kojoj je namjera promovirati europske koprodukcije kratkih filmova i suradnju mladih filmaša. Od 2007. kada je program pokrenut svake godine održavali su se nacionalni prednatječaji za sudionike, a od 2012. propozicije su promijenjene pa se sada svatko može izravno prijaviti na natječaj. Organizator je europska filmska mreža mladih NISI MASA, čije su hrvatske članice Palunko i Kino klub Zagreb. Do sada je 145 projekata prošlo kroz ESP program, a od toga je snimljeno čak 55 kratkih igranih filmova, među kojima su mnogi imali zapaženu festivalsku karijeru.

Ove godine u finale ulazi 25 projekata iza kojih može stajati jedan autor (scenarist ili scenarist/redatelj) ili tim od nekoliko članova (koji onda uključuje i producenta.) Prijaviti se mogu filmaši od 18 do 35 godina starosti koji dolaze iz zemalja EU te Bosne i Hercegovine, Lihtenštajna, Norveške, Islanda i Švicarske. Također, do 3 projekta bit će odabrano iz zemalja koje nisu članice MEDIA programa, ali imaju organizacije koje su članice NISI MASE; to su Albanija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Rusija i Ukrajina.

Prvi dio se održava od 7. do 12. siječnja 2014. (Lokacije će biti objavljene uskoro!) Sudionici će biti podijeljeni u grupe do pet projekata i svaka će imati po jednog stručnog mentora. Radit će na poboljšanju scenarija te se pripremati za pitching. Zatim slijedi online faza tijekom koje svatko intenzivno radi s mentorom na finalizaciji pretprodukcije i pripremi Book of Projects koja će biti predstavljena na posljednjem dijelu programa – na koprodukcijskom forumu koji će se održati od 6. do 9. ožujka 2014. Svi će projekti tada pitchirati pred 40 odabranih europskih producenata, agenata i distributera. Tri najbolje predstavljena projekta osvajaju nagradu od 1000 eura!

Prijava se vrši preko Eventivala, a uz ostalo treba sadržavati i:
-scenarij na engleskom jeziku (nema ograničenja duljine, ali preporuča se da planirano trajanje filma ne prelazi 30 minuta)
-scenarij na originalnom jeziku (iako se program održava na engleskom, selektori prijavljenih projekata dolaze iz različitih zemalja pa je poželjno da mogu pročitati i originalni scenarij ako ga razumiju)
-životopise svih članova tima
-prezentaciju produkcijske kuće (opcionalno)

Kotizacija po projektu iznosi 500 € te uz radionicu pokriva i troškove prijevoza, smještaja i hrane za jednog sudionika tima (ostali članovi sami osiguravaju ta dodatna sredstva; organizator dodjeljuje ukupno 4 stipendije koje pokrivaju 50% navedenog iznosa.)