Palunko 10

20/9/2012

gdje i kada? Zagreb, 15.-20.10.2012.
rok za prijavu: 30.09.2012.

kontakt: radionice@palunko.org

Kreće novi Palunko! Budući da i naša radionica i Zagreb Film Festival slave ove godine okrugli rođendan do zasićenosti ćemo se razbacivati riječju „jubilarno“ i ovdje na portalu i na fejsu i na twitteru – da ne bude da vas nismo unaprijed upozorili! 🙂 Jer, iako malenog utjecaja na globalne kinematografske tokove, našem projektu koji je skromno startao 2003. ova brojka jako mnogo znači – kroz radionice je do sada prošlo preko stotinu polaznika, snimljeno je šest kratkih filmova, osvojena su jedna Zlatna kolica. Također, mnogi bivši polaznici nastavili su razvijati svoje scenarističke i filmske vještine na raznim drugim radionicama, talent campusima, studijima dramaturgije ili režije što nas jako veseli i nadamo se da im je Palunko, barem jednim malim dijelom, u tome pomogao.

Ove godine novih će 12 polaznika dobiti priliku da raspišu svoje ideje u scenarije, a kroz taj će ih proces voditi provjereni mentorski trojac – dva naša uspješna redatelja i scenarista, Dalibor Matanić i Danilo Šerbedžija, te pisac i scenarist Tomislav Zajec, predavač na Odsjeku za dramaturgiju ADU u Zagrebu.

Radionica se održava za vrijeme trajanja festivala, od 15. do 20 listopada u kinu Tuškanac. Sudjelovati mogu svi koji imaju ideju za kratki igrani film. Sve što treba je vješto zapakirati tu ideju u jednu SMS poruku i poslati je na broj 097 73 80 954 do 30. rujna 2012. S jednog broja moguće je poslati neograničen broj poruka tj. ideja.

Najbolji scenarij osvaja glavnu nagradu – produkciju filma od strane Hrvatskog filmskog saveza te premijeru u programu Kockice na idućem ZFF-u!

Na ovim Kockicama gledat ćemo tako Dostavu – film koji je prema scenariju Martine Beus, pobjednice Palunka 8, režirala Hani Domazet.

Proces selekcije:

 1. Mentori odabiru 30 najboljih SMS ideja
 2. 30 odabranih autora bit će obaviješteno telefonski te dobiti nekoliko dana da raspišu svoje ideje u sinopsise
 3. Mentori odabiru 12 najboljih sinopsisa čiji autori postaju polaznici radionice
 4. Žiri (čiji će sastav biti objavljen na početku festivala) odabire najbolji scenarij radionice koji osvaja produkciju i premijeru

 

Napomene:

 • S jednog broja moguće je poslati neograničen broj poruka.
 • Poruke duže od 160 znakova neće biti uzete u obzir.
 • Poruke nije potrebno potpisivati svojim imenom i prezimenom.
 • Trošak slanja poruke odgovara redovnoj cijeni slanja SMS poruke.
 • Slanjem SMS poruke i sudjelovanjem u natječaju sudionici su suglasni da se njihovo ime, broj mobilnog telefona kao i sadržaj SMS poruke javno objavi
 • Sudionicima prethodnih scenarističkih radionica Palunko nije dopušteno sudjelovanje u ovogodišnjem izdanju natječaja.
 • Hrvatski filmski savez i Zagreb Film Festival zadržavaju pravo korištenja imena sudionika za potrebe objavljivanja na web stranicama i publikacijama bez njihova pristanka. Organizatori također zadržavaju pravo zatražiti intervjuiranje i fotografiranje sudionika koje se može održati samo uz njihov pristanak.
 • Sudjelovanje na radionici je besplatno.
 • Posebna napomena potencijalnim polaznicima koji nisu iz Zagreba: organizator ne sudjeluje u troškovima i organizaciji smještaja, prehrane i sl. za vrijeme trajanja radionice.

 

 


 

 

 

ScriptWatching: Sonja Tarokić

Prije ljetnih praznika krećemo s još jednom scenarističkom radionicom. Vrijeme je za – ScriptWatching. Proizašla je iz Palunkovog kluba, kao njegov popratni program koji vodi naša stalna suradnica, dramaturginja te filmska i TV scenaristica Irena Krčelić. Osim članovima Kluba odlučili smo je otvoriti i drugim zainteresiranima te najavljujemo da ćemo s njome nastaviti ponovno od rujna.

Namijenjena je scenaristima i redateljima, bilo filmskim studentima ili amaterima, a posebno onima koji tek pišu i snimaju svoje prve kratke filmove.

Koncept ScriptWatchinga vrlo je jednostavan – sudionicima će nekoliko dana prije radionice biti poslani scenariji na čitanje, na radionici će se gledati filmovi, a zatim analizirati razlike između pisanog predloška i ekranizacije, odabir režijskog pristupa i vizualnog stila, načini oblikovanja likova u tekstu i u slici, organizacija radnje, prenošenje atmosfere i drugo. Nakon toga slijedi razgovor sa gostom večeri – scenaristom i/ili redateljem!

Sonju Tarokić odabrali smo jer je jedna od najhvaljenijih i nagrađivanijih filmskih autora mlađe generacije, redateljica i scenaristica koja je sa već nekoliko svojih prvih filmova privukla pažnju struke i publike te najavila jednu od potencijalno zanimljivijih karijera domaće kinematografije koju ćemo svakako pratiti u godinama što dolaze.

Trenutno je studentica na diplomskom studiju filmske režije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je završila isti preddiplomski studij; studentica je i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu te suradnica Hrvatskog filmskog ljetopisa. Za filmove Crveno, Pametnice (u surežiji sa Hanom Jušić), Kurvo! i recentnim Ja sam svoj život posložila nagrađivana je do sada na Danima hrvatskog filma, Sarajevo Film festivalu, Frci, a i u Palunkovom izboru za najbolji hrvatski filmski scenarij 2011. našla se na prva dva mjesta. Također, za uloge u njenim filmovima nagrađivane su i glumice: Marina Redžepović, Marina Vodeničar te Karla Brbić.

Radionica je otvorena svima, ali je zbog prostora broj polaznika ograničen.

Sve zainteresirane molimo da se prijave do 22.06. na radionice@palunko.org sa osnovnim podacima (ime i prezime, kontakt-broj te kratka informacija o studiju, iskustvu, struci – što studirate, jeste li član neke filmske udruge, kino kluba, samostalni autor i sl.) Radionica će se održati u srijedu 27.06. u 19 sati u Maloj dvorani kina Tuškanac (od ulaza lijevo).