European Short Pitch 2013

4/8/2012

gdje i kada? Zagreb, Luksemburg, 01.2013.-03.2013.
rok za prijavu: 30.09.2012.

link: www.nisimasa.com
kontakt: europeanshortpitch@nisimasa.com

European Short Pitch inicijativa je kojoj je namjera promovirati europske koprodukcije kratkih filmova i suradnju mladih filmaša. Od 2007. kada je program pokrenut svake godine održavali su se nacionalni prednatječaji za sudionike, a od prošle godine propozicije su promijenjene pa se sada svatko može izravno prijaviti na natječaj. Organizator je europska filmska mreža mladih NISI MASA, čije su hrvatske članice Palunko i Kino klub Zagreb. Upravo zalaganjem KKZ-a prvi dio predstojećeg ESP-a – scenaristička radionica – održava se u siječnju u Zagrebu! (KKZ je bio i domaćin godišnje konferencije Nisi mase krajem ožujka ove godine.) Do sada je oko 125 projekata prošlo kroz ESP program, a od toga je snimljeno 25 kratkih igranih filmova, među kojima su neki imali zapaženu međunarodnu ‘karijeru’.

Ove godine u finale ulazi 25 projekata iza kojih može stajati jedan autor (scenarist ili scenarist/redatelj) ili tim od nekoliko članova (koji onda uključuje i producenta.) Iako nije obavezno, preporuča se da do koprodukcijskog foruma koji se održava u Luksemburgu u ožujku svaki film ima već pridruženog producenta. Prijaviti se mogu filmaši od 18 do 35 godina starosti koji dolaze iz zemalja EU te Hrvatske, Lihtenštajna, Norveške, Islanda i Švicarske. Također, do 3 projekta bit će odabrano iz zemalja koje nisu članice MEDIA programa, ali imaju organizacije koje su članice NISI MASE; to su: Albanija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Rusija i Ukrajina.

Prvi dio se održava u Zagrebu od 8. do 13. siječnja 2013. Sudionici će biti podijeljeni u grupe do pet projekata i svaka će imati po jednog stručnog mentora. Radit će na poboljšanju scenarija te se pripremati za pitching. Zatim slijedi online faza tijekom koje svatko intenzivno radi s mentorom na finalizaciji pretprodukcije i pripremi Book of Projects koja će biti predstavljena na posljednjem dijelu programa – na koprodukcijskom forumu u Luksemburgu od 28. veljače do 3. ožujka u sklopu filmskog festivala Discovery Zone. Svi će projekti tada pitchirati pred 40 odabranih europskih producenata, agenata i distributera. Tri najbolje predstavljena projekta osvajaju nagradu od 1000€!

Za prijavu je uz popunjenu prijavnicu potrebno je priložiti i:

  • -scenarij na engleskom jeziku (nema ograničenja duljine, ali preporuča se da planirano trajanje filma ne prelazi 30 minuta)
  • -scenarij na originalnom jeziku (iako se program održava na engleskom, selektori prijavljenih projekata dolaze iz različitih zemalja pa je poželjno da mogu pročitati i originalni scenarij ako ga razumiju)
  • -životopise svih članova tima
  • -prezentaciju produkcijske kuće (opcionalno)

Kotizacija po projektu iznosi 500€ te uz radionicu pokriva i troškove prijevoza, smještaja i hrane za jednog sudionika tima (ostali članovi sami osiguravaju ta dodatna sredstva; organizator dodjeljuje ukupno 4 stipendije koje pokrivaju 50% navedenog iznosa.)